Monitorování funkčnosti běžících aplikací

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem této práce je vytvoření systému, který bude sloužit k monitorování běhu aplikace s zaměřením na sféru řízeni letového provozu. Práce analyzuje problémy monitoringu aplikaci v dané sféře a navrhuje efektivní řešeni, které mohlo by byt užitečné pro techniky nebo administrátoři různých systémů. Systém se skládá z klientů, které běží na řídicích stanicích, sbírají určitá data a odesílají jich na server pro následující analýzu a zobrazení. Sbíraje se standardní data o systému a procesu, jako použitá paměť, využití procesoru, volné místo na disku atd. Ale kromě toho klient umí dělat screenshot obrazovky a analyzovat jak se změnil obrázek vůči předchozímu stavu. Vytvořený systém lze použit pro monitorovaní běhu různých aplikací běžících na různých počítačích v společném systému.
The aim of this work is to create a system that will serve to monitor running applications with a focus on the sphere of air traffic control. The thesis analyzes problems of monitoring the application in the given sphere and proposes an effective solution that could be useful for technicians or administrators of different systems. The system consists of clients running on the control stations, collecting certain data and sending them to the server for the next analysis and display. Standard system and process data are collected, such as memory usage, CPU usage, free disk space, etc. In addition, the client can do a screenshot and analyze how the image has changed from the previous state. The created system can be used to monitor different applications running on different computers in a single system.
Description
Citation
PAPLAUSKI, A. Monitorování funkčnosti běžících aplikací [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Jan M. Honzík, CSc. (místopředseda) Ing. František Grézl, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Kořenek, Ph.D. (člen) Ing. Aleš Smrčka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-10
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " D ". Otázky u obhajoby: V návrhu systému uvažujete o peer-to-peer a multicast komunikaci mezi uzly. Porovnejte prosím oba návrhy a diskutujte jejich výhody a nevýhody pro Váš systém. Proč jste pro komunikaci nepoužil již nějaký existující protokol? Uvádíte, že sledování změny obrazu na displeji je výpočetně náročné. Jak moc je náročné a jak často je prováděno? Proč je nutné převádět snímek obrazkovky do jiného formátu, když je použit pouze pro výpočet jeho otisku? Jaký algoritmus používáte pro vytvoření otisku snímku obrazovky a k porovnání jeho změny? Jak je definována "dostatečná" změna obrazu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO