Posilované učení pro 3D hry

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Práce se zabývá učením neuronové sítě na jednoduchých úlohách v prostředí 3D střílečky Doom, zprostředkovaném výzkumnou platformou ViZDoom. Hlavním cílem je vytvoření agenta, který se učí na několika úlohách zároveň. Použitým algoritmem posilovaného učení je Rainbow, který kombinuje několik vylepšení algoritmu DQN. Pro učení na více úlohách jsem navrhnul a otestoval dvě různé architektury sítě. Jedna z nich byla úspěšná a po relativně krátké době trénování dokázal agent získat téměř 50 % z maximální možné odměny. Klíčovým prvkem úspěchu je Embedding vrstva pro parametrický popis prostředí jednotlivých úloh. Hlavním zjištěním je, že Rainbow je schopen učit se v 3D prostředí a s pomocí Embedding vrstvy i na více úlohách zároveň.
Thesis deals with neural network learning on simple tasks in 3D shooter Doom, mediated by research platform ViZDoom. The main goal is to create an agent, which is able to learn multiple tasks simultaneously. Reinforcement learning algorithm used to achieve this goal is called Rainbow, which combines several improvements of DQN algorithm. I proposed and experimented with two different architectures of neural network for learning multiple tasks. One of them was successful and after a relatively short period of learning it reached almost 50% of maximum possible reward. The key element of this achievement is an Embedding layer for parametric description of task environment. The main discovery is, that Rainbow is able to learn in 3D environment and with the help of Embedding layer, it is able to learn on multiple tasks simultaneously.
Description
Citation
BERÁNEK, M. Posilované učení pro 3D hry [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Adam Herout, Ph.D. (předseda) doc. Mgr. Adam Rogalewicz, Ph.D. (místopředseda) Ing. Michal Bidlo, Ph.D. (člen) doc. Ing. Martin Čadík, Ph.D. (člen) Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-11
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm D. Otázky u obhajoby: Co ještě dosaženému řešení chybí do skutečně funkčního agenta hrajícího Doom? Jak byste pokračoval dále? Proč se postava ve videu, které jste promítal, pouze točí na místě? Ve vaši práci je větší množství grafů bez popisů os. Můžete prosím objasnit význam veličin?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO