Zabezpečená brána pro bezdrátové IoT protokoly

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Táto práca bola zameraná na vytvorenie funkčného prototypu zabezpečenej brány pre bezdrôtové IoT protokoly s využítím BeeeOn IoT Gateway. Na vytvorenie výsledného riešenia bolo potrebné analyzovať existujúce zabezpečovacie systémy IoT, navrhnúť ich integráciu s BeeeOn Gateway a systém nasadiť. Ako zabezpečovacie systémy v tejto práci boli použité moduly NEMEA vyvinuté v rámci projektu SIoT. Výsledné riešenie beží na routeri Turris Omnia a pozostáva z BeeeOn Gateway, piatich detekčných modulov SIoT a ďalších modulov NEMEA potrebných pre plnú funkčnosť detektorov. Potenciálne hrozby sa zisťujú v sieťach Z-Wave, BLE a LoRaWAN. Používateľ môže so systémom interagovať prostredníctvom webového rozhrania systému Coliot, ktorý je tiež súčasťou výsledného riešenia a slúži na ukladanie a prezentáciu výsledkov detekcie. Funkčnosť systému bola overená experimentálne a množinou integračných testov. Testovanie odhalilo mnoho nedostatkov spojených s použitými podsystémami a väčšina z nich bola opravená. Výsledný systém sa používa sa v rámci projektu SIoT.
This work aimed to create a functional prototype of a secured gateway for wireless IoT protocols based on the BeeeOn IoT Gateway. To create the resulting solution, it was necessary to analyze existing IoT securing systems, propose their integration with the BeeeOn Gateway, and finally deploy the system. As the securing systems in this work, NEMEA modules developed within SIoT project were used. The resulting solution runs on Turris Omnia router and consists of the BeeeOn Gateway, five SIoT detection modules and other NEMEA modules necessary for detectors full functionality. Potential threats are being detected in the Z-Wave, BLE, and LoRaWAN networks. A user can interact with the system through a web interface of Coliot system, which is also a part of the resulting solution and serves to store and present detection results. The system functionality was verified experimentally and by a set of integration tests. The testing has revealed many deficiencies connected to used subsystems, and most of them were fixed. Resulting system is used within the SIoT project.
Description
Citation
HOŠALA, M. Zabezpečená brána pro bezdrátové IoT protokoly [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Dr. Ing. Petr Hanáček (předseda) doc. Ing. Peter Chudý, Ph.D., MBA (místopředseda) Ing. Lukáš Kekely, Ph.D. (člen) Ing. Josef Strnadel, Ph.D. (člen) Mgr. Roman Trchalík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-11
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázku oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm výborně (A) . Otázky u obhajoby: Mezi možnostmi pro další rozvoj systému uvádíte umístění běhového prostředí systému Coliot na router. Bylo by v případě využití většího množství těchto zabezpečených bran možné umístit systém Coliot na centralizované místo (Security Operations Center) a sledovat v něm agregovaná hlášení těchto bran?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO