Analýza vlastností shlukovacích algoritmů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cieľom tejto diplomovej práce bolo zoznámiť sa so zhlukovou analýzou, zhlukovacími metódami a ich teoretickými vlastnosťami. Bolo potrebné si vybrať zhlukovacie algoritmy, ktorých vlastnosti budú analyzované, vyhľadať a vybrať dátové sady, na ktorých budú tieto algoritmy spúšťané. Taktiež cieľom bolo navrhnutie a implementovanie aplikácie, ktorá bude vyhodnocovať a zobrazovať výsledky zhlukovania vhodným spôsobom. Následne bola vykonaná analýza dosiahnutých výsledkov a ich porovnanie s teoretickými predpokladmi.
The aim of this master's thesis was to get acquainted with cluster analysis, clustering methods and their theoretical properties. It was necessary select clustering algorithms whose properties will be analyzed, find and select data sets on which these algorithms will be triggered. Also, the goal was to design and implement an application that will evaluate and display clustering results in an appropriate manner. The last step was to analyze the results and compare them with theoretical assumptions.
Description
Citation
LIPTÁK, Š. Analýza vlastností shlukovacích algoritmů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Inteligentní systémy
Comittee
doc. Ing. František Zbořil, CSc. (předseda) doc. Mgr. Adam Rogalewicz, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vítězslav Beran, Ph.D. (člen) Ing. František Grézl, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Janoušek, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Petr Peringer (člen)
Date of acceptance
2019-06-18
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm C. Otázky u obhajoby: V experimentech se ukázalo, že siluetový koeficient je pro ohodnocení kvality shluků ve většině případů nevhodný. Znáte nějaké alternativy k tomuto koeficientu? Kterou z nich byste doporučil? 
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO