Generická syntéza invariantů v programu založená na šablonách

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cieľom tejto práce je návrh a implementácia generického strategy solveru pre nástroj 2LS. 2LS je analyzátor na statickú verifikáciu programov napísaných v jazyku C. Verifikovaný program je za využita abstraktnej interpretácie analyzovaný SMT solverom. Prevod z ab- straktného stavu programu do logickej formule, s ktorou vie pracovať SMT solver vykonáva komponenta nazývaná strategy solver. Aktuálne pre každú doménu existuje jeden takýto solver. Navrhované riešenie vytvára jeden obecný strategy solver, ktorý zjednodušuje tvorbu nových domén. Zároveň navrhovaný spôsob umožnuje prevedenie existujúcich domén a teda zmenšuje program analyzátora.
The goal of this work is to design and to implement a generic strategy solver to the 2LS tool. 2LS is an analyser for a static verification of programs written in C language. A verified program is analysed by an SMT solver using abstract interpretation. Convertion from an abstract state of the program into a logical formula, that an SMT solver can work with, is done by a component called strategy solver. In the current implementation, there is one strategy solver for each abstract domain. Our approach introduces a single generic strategy solver, which makes creating new domains easier. Also, this approach enables migration of the existing domains and hence the codebase can be reduced.
Description
Citation
MARUŠÁK, M. Generická syntéza invariantů v programu založená na šablonách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Inteligentní systémy
Comittee
doc. Ing. František Zbořil, CSc. (předseda) doc. Mgr. Adam Rogalewicz, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vítězslav Beran, Ph.D. (člen) Ing. František Grézl, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Janoušek, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Petr Peringer (člen)
Date of acceptance
2019-06-18
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B. Otázky u obhajoby: Pokud 2LS stojí na SAT solverech, bylo  by užitečné zapojit SMT solvery? Vysvětlete rovnici 4.9. Máte představu, zda by vaše verze 2LS měla znatelně lepší výsledky v soutěži SVComp než předchozí?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO