Řízení entit ve strategické hře založené na multiagentních systémech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zaměřuje na návrh a implementaci systému podpory učení a plánování agentů schopných hry real-time strategických her typu StarCraft. Budou vysvětleny problémy ovládání herních objektů a protivníků počítačem a představeny obvykle používané způsoby řešení. Na základě analýzy je navržen a implementován nový systém využívající multiagentního přístupu k ovládání hry a metod strojového učení, který je schopný porážet protivníky a přizpůsobovat se novým výzvám.
This thesis is focused on designing and implementing system, that adds learning and planning capabilities to agents designed for playing real-time strategy games like StarCraft. It will explain problems of controlling game entities and bots by computer and introduce some often used solutions. Based on analysis, a new system has been designed and implemented. It uses multi-agent systems to control the game, utilizes machine learning methods and is capable of overcoming oponents and adapting to new challenges.
Description
Citation
KNAPEK, P. Řízení entit ve strategické hře založené na multiagentních systémech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Inteligentní systémy
Comittee
doc. Ing. František Zbořil, CSc. (předseda) doc. Mgr. Adam Rogalewicz, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vítězslav Beran, Ph.D. (člen) Ing. František Grézl, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Janoušek, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Petr Peringer (člen)
Date of acceptance
2019-06-18
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B. Otázky u obhajoby: Systém je nastaven tak, aby se učení provádělo až po konci hry. Je možné průběžné učení? Pokud ano, jak by bylo průběžné učení ovlivněno vaším závěrem, že výběr dat pro učení vyžaduje velké množství času a předzpracování?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO