Mobilní aplikace pro pořizování a prohlížení fotografií stejného objektu v různých časech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Refotografie je již dlouhou dobu zkoumaným tématem v oboru fotografie. Cílem refotografie samotné je opakovaně pořizovat fotografie stejné scény v různých časech. Výsledkem je kolekce fotografií s referenční, mnohdy historickou fotografií zachycující vývoj a případně změny focené scény. Nicméně refotografie samotná je pro fotografy nesnadným úkonem. Fotograf se musí vyrovnat s pohyby v šesti stupních volnosti a případnými změnami předmětu fotografie nebo změnou jeho okolního prostředí. V poslední době se výzkum zabývá výpočetní refotografií využívající výpočetní postupy a algoritmy z oboru počítačového vidění, se záměrem omezit překážky při pořizování opakované fotografie.       Cílem diplomové práce je vytvořit mobilní aplikaci sloužící uživatelům k zachycení preciznější refotografie a umožnit její sdílení s ostatními uživateli aplikace. Navržená aplikace využívá dostupných senzorů na zařízení k navigaci uživatele na odpovídající lokaci. Současně uživatele provází během procesu k vyfocení přesnější refotografie. Uživatelské rozhraní aplikace je specificky navrženo pro refotografii. Práce obsahuje témata návrhu uživatelského rozhraní, vývoje mobilních aplikací pro operační systém iOS a návrh a produkční nasazení serverové části služby a API pro mobilní aplikaci.
Rephotography has been a popular research topic in the photography field for a long time. The purpose of rephotography itself is to repeatedly take photographs of the same scene at a different time. As a result, the sequence of rephotographs with the reference, often historical, the picture provides a compelling visualization of the evolution of the subject or capture its changes in time. However, the act of rephotography is difficult for the rephotographers as they have to cope with the ambiguous motions in six degrees of freedom and with the changes of the subject itself or its surrounding environment.        This thesis aims to create a mobile application that would help its users to capture a rephotograph more accurately and allow them to share the scenes amongst other users. The designed application uses available on-device sensors to navigate the user to the location and guide the user during the rephotography process to capture a precise rephotograph. Furthermore, the application contains user interface elements designed explicitly for rephotography. Moreover, the work describes topics about user interface design, iOS application development, and designing and deploying backend API for the mobile application.
Description
Citation
PLŠEK, D. Mobilní aplikace pro pořizování a prohlížení fotografií stejného objektu v různých časech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačová grafika a multimédia
Comittee
prof. Dr. Ing. Pavel Zemčík (předseda) doc. Dr. Ing. Jan Černocký (místopředseda) doc. Ing. Radim Burget, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Lukáš Holík, Ph.D. (člen) Ing. Michal Hradiš, Ph.D. (člen) Ing. Igor Szőke, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-19
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm výborně (A) . Otázky u obhajoby: Umožňuje Vaše aplikace nějaký elegantní výstup, například tisk fotografií (skupin fotografií)? Počítáte v možných transformacích fotografií také s posunutím optické osy (hlavního bodu) ve fotografiích, které může vzniknout například při oříznutí fotografie? Počítáte s verzemi pro jiné platformy (mobilní nebo i PC/Mac)?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO