Chatbot pro Smart Cities

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem této práce je zjednodušit přístup k informacím občanům statutárního města Brno a zároveň modernizovat způsob komunikace mezi občanem a jeho městem. Zvolený problém práce řeší vytvořením konverzačního agenta - chatbota Kroka. S využitím umělé inteligence a analyzátoru českého jazyka je agent schopen porozumět určité množině textových dotazů v přirozeném jazyce a odpovídat na ně. Agent je dostupný na platformě Messenger a disponuje znalostní bází, která obsahuje data poskytnutá městem. Při provedení rozsáhlého uživatelského testování na celkovém počtu 76 občanů města se ukázalo, že až 97\% respondentům se líbí idea městského chatbota a vědí si představit, že ho budou pravidelně používat. Hlavním zjištěním této práce je, že široká veřejnost dokáže dobře přijmout a efektivně využívat chatbota a výsledky této práce motivují k dalšímu vývoji praktických aplikací konverzačních agentů.
The aim of this work is to simplify access to information for citizens of the city of Brno and at the same time to innovate the way of communication between the citizen and his city. The problem is solved by creating a conversational agent - chatbot Kroko. Using artificial intelligence and a Czech language analyzer, the agent is able to understand and respond to a certain set of textual, natural language queries. The agent is available on the Messenger platform and has a knowledge base that includes data provided by the city council. After conducting an extensive user testing on a total of 76 citizens of the city, it turned out that up to 97\% of respondents like the idea of a city-oriented chatbot and can imagine using it regularly. The main finding of this work is that the general public can easily adopt and effectively use a chatbot. The results of this work motivate further development of practical applications of conversational agents.
Description
Citation
JUSKO, J. Chatbot pro Smart Cities [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Bezpečnost informačních technologií
Comittee
prof. Ing. Tomáš Hruška, CSc. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Vašíček, Ph.D. (místopředseda) doc. RNDr. Milan Češka, Ph.D. (člen) Ing. Matěj Grégr, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Jaroslav Hrdina, Ph.D. (člen) Mgr. Kamil Malinka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-14
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm D. Otázky u obhajoby: Proč je každý z vytvořených serverů realizovaný v jiném jazyce a frameworku? Jaké to přináší výhody a nevýhody?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO