Distribuovaný řídicí systém s dynamicky modifikovatelnými uzly

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá vytvořením dynamicky modifikovatelného uzlu, který poté může spolupracovat s dalšími uzly a dohromady tak vytvořit distribuovaný řídicí systém. Jednotlivé uzly pak spolu komunikují pomocí protokolu MQTT. Pro vytvoření byly po hardwarové stránce použity desky ESP8266 a ESP32. Operační systém je vytvořen v jazyce MicroPython a podporuje nahrávání uživatelských aplikací, které jsou napsány v tomtéž jazyku. Dále je popsáno vytvoření monitorování na platformě Raspberry Pi, které kontroluje chování sítě uzlů. Celý systém tak lze využít například pro řízení inteligentních domů.
This thesis describes creation of dynamically evolvable node, which will cooperate with other nodes. Group of these nodes will then create a distributed control system. The MQTT protocol is used for communications purposes between individual nodes. As hardware platform is used ESP32 and ESP8266. Whole operating system is written in MicroPython and supports a live uploading of user applications written in the same language. Later in thesis is decribed creation of monitoring node on Raspberry Pi, which control network. Complete system can be then used to control a intelligent house.
Description
Citation
KŘEK, R. Distribuovaný řídicí systém s dynamicky modifikovatelnými uzly [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Inteligentní systémy
Comittee
doc. Ing. František Zbořil, CSc. (předseda) doc. Ing. Vladimír Janoušek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vítězslav Beran, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Aleš Horák, Ph.D. (člen) Ing. Martin Hrubý, Ph.D. (člen) Ing. Jaroslav Rozman, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-19
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm D. Otázky u obhajoby: Z textu není zcela patrné, jak se liší vaše řešení od referenční implementace, kromě způsobu ukládání nastavení a aplikací. Vysvětlete zásadní problémy starého řešení a přínosy vašeho.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO