Teleoperační rozhraní pro řízení robotického vozidla s využitím virtuální reality

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cieľom tejto práce je navrhnúť užívateľské rozhranie vo virtuálnej realite pre teleoperáciu vozidlového robota, ktorý je vystrojený kamerami, laserovým diaľkomerom typu Velodyne a lokalizačným systémom. Užívateľské rozhranie je navrhnuté podľa aktuálne zaužívaných dizajnových princípov pre tvorbu užívateľských rozhraní vo virtuálnej realite. Práca miestami rieši aj spôsob ako obmedziť nevoľnosť. Navrhnuté rozhranie je implementované v platforme Unity3D. Pri implementácii a testovaní bola využívaná sada HTC Vive Pro.
The goal of this work is to come up with user interface in virtual reality for vehicle robot teleoperation that is equipped with cameras, Velodyne laser distance meter and localization system. The user interface is designed with generally accepted methods for creation of user interfaces in virtual reality. This work also deals with the problem of sickness from VR. The user interface is implemented in Unity3D game engine. The HTC Vive Pro virtual reality kit was used during implementation and testing.
Description
Citation
REVICKÝ, P. Teleoperační rozhraní pro řízení robotického vozidla s využitím virtuální reality [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačová grafika a multimédia
Comittee
doc. Dr. Ing. Jan Černocký (předseda) doc. Ing. Martin Čadík, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Jan Holub, Ph.D. (člen) Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D. (člen) Ing. Libor Polčák, Ph.D. (člen) Ing. Igor Szőke, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-18
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm D. Otázky u obhajoby: Proč jste ve výsledném řešení nepoužil obraz z kamery, ale pouze mračno bodů z LIDARu? Experimentoval jste i s jinými metodami ovládání? Např. použití analogové spouště na ovladači VIVE controller pro řízení rychlosti, případně použití ovladače typu gamepad? Díval jste se na existující práce, které pracují s VR z pohledu uživatelské přívětivosti?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO