Generování testovacích vstupů podle stopy programu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá návrhem a implementací nástroje pro automatické generování testových vstupů na základě určené stopy programu. Cílem je zjednodušit a zefektivnit proces vytváření testových sad splňující pokročilá kritéria pokrytí (používaných v kritických aplikacích psaných v nízko úrovňových jazycích C/C++ splňující přísná omezení). Na základě modelu programu nástroj zkoumá, jaké přesné podmínky musí nastat pro průchod programu dle zadané stopy. Pro nalezení vhodných hodnot využívá existující pokročilý nástroj řešič SMT  specializovaný na řešení problému splnitelnosti. Nástroj využívá knihovny překladačového rámce LLVM pro práci s modelem programu a knihovnu Z3 pro práci s řešičem SMT. Výsledkem této práce je návrh architektury nástroje pro generování testových vstupů, který dokáže vygenerovat vstupy pro vykonání zadané stopy programu díky analýzování modelu programu, a implementace jeho prototypu.
This thesis focuses on design and implementation of a tool for automated generation of test inputs for a specified program trace. The aim of the thesis is to make development of testing suites (complying a given advanced coverage criteria) easier and more effective. These kinds of test suites are used in critical applications with code base written in low-level languages like C/C++ with strict restrictions applied. The tool investigates a program model and what conditions must be met to execute program in a way following provided trace. The tool uses advanced SMT-solver tool (software tool specialized for solving satisfiability problem) for generating fitting values. LLVM compiler framework libraries are used for modelling a program. Z3 library is used as a SMT-solver backend. This thesis brings results in architectural and implementation design of a tool capable of test inputs generation based on program analysis and provided program trace to cover.
Description
Citation
SUŠOVSKÝ, T. Generování testovacích vstupů podle stopy programu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Bezpečnost informačních technologií
Comittee
doc. RNDr. Pavel Smrž, Ph.D. (předseda) doc. Dr. Ing. Petr Hanáček (místopředseda) doc. Ing. Vladimír Drábek, CSc. (člen) Ing. Ondřej Lengál, Ph.D. (člen) Mgr. Jan Pavlík, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Veselý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-20
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázku oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " A ". Otázky u obhajoby: Viete o nejakých existujúcich prácach, ktoré riešia rovnaký, alebo podobný problém? Ak áno, v čom je Vaša práca rozdielna?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO