Rozšíření aplikace DPDK DNS Probe

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Předmětem této diplomové práce je rozšíření aplikace DPDK DNS sonda pro monitorování DNS provozu ve vysokorychlostních sítích. V práci je popsán framework DPDK, který slouží k rychlému zpracování paketů. Je popsána architektura systému DNS a fungování jeho jednotlivých komponent. Dále jsou popsány základní principy transportního protokolu TCP. Představen je návrh a implementace efektivního parsování paketů DNS pro optimalizaci aplikace DPDK DNS sonda. Dále je představen návrh a implementace extrakce DNS zpráv posílaných přes protokol TCP pro export statistik provozu. Výkon aplikace byl otestován pomocí generátoru síťového provozu Spirent.
This master's thesis is focused on extension of the DPDK DNS Probe application that monitors DNS traffic in high speed networks. It presents framework DPDK, which can be used for fast packet processing. General architecture of the DNS system is described as well as details of its components. Basic principles of transport protocol TCP are described. It introduces an effective design and implementation of DNS packet parsing to optimize DPDK DNS Probe's performance. It also introduces a design and implementation of processing DNS messages sent over TCP for export of traffic statistics. The application's performance was tested using a high speed traffic generator Spirent.
Description
Citation
DOLEŽAL, P. Rozšíření aplikace DPDK DNS Probe [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačové sítě a komunikace
Comittee
doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jan Kořenek, Ph.D. (místopředseda) prof. RNDr. Milan Češka, CSc. (člen) doc. RNDr. Eva Hladká, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Jaroš, Ph.D. (člen) Ing. Petr Matoušek, Ph.D., M.A. (člen)
Date of acceptance
2019-06-18
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázku oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " B ". Otázky u obhajoby: Stručně vysvětlete, jaké jsou příčiny omezené propustnosti aplikace při využití přeuspořádacího bufferu. Jaké změny v implementaci by si vyžádala další optimalizace této části aplikace?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO