Analýza dat pro řešení problémů s vlhkostí v budovách

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem práce bylo řešit problémy s nadměrnou vlhkostí v budovách pomocí analýzy dat. Teoretická část práce se zabývá vlivem nadměrné vlhkosti na zdraví obyvatel budov a také na stav budov. Dále jsou popsány metody dolování z dat včetně klasifikace, predikce a shlukování a současně jsou vysvětleny možnosti vyhodnocení a výběru modelů. Praktická část je zaměřena na popis hardwarové platformy a scénářů měření. Klíčovými parametry, které ovlivňují relativní vlhkosti uvnitř budov, jsou teplota v místnosti, venkovní teplota a venkovní relativní vlhkost. Dlouhodobé měření uvedených parametrů bylo provedeno za využití sady senzorů a BeeeOn systému. Naměřená data byla využita pro návrh systému, který detekuje události spojené se změnou vlhkosti. Regulace výměny vzduchu v místnosti byla stanovena na základě přirozené ventilace.
The aim of this work was to solve problems with excessive humidity in buildings using data analysis. The theoretical part of the work deals with impacts of excessive humidity on the health of building occupants and also the condition of the building structure. Data mining methods including classification, prediction, and clustering are described together with model evaluation and selection. The practical part focuses on hardware platform description and measurement scenarios. Key parameters affecting indoor relative humidity are indoor and outdoor temperature and outdoor relative humidity. The long-term measurement of the mentioned parameters was performed using the set of sensors and BeeeOn system. Measured data was used to design a system for event detection related to a humidity change. The approach to air change regulation in the room was based on natural ventilation.
Description
Citation
NEČASOVÁ, K. Analýza dat pro řešení problémů s vlhkostí v budovách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Bezpečnost informačních technologií
Comittee
doc. Dr. Ing. Petr Hanáček (předseda) doc. Ing. Vladimír Drábek, CSc. (místopředseda) Ing. Ondřej Lengál, Ph.D. (člen) Ing. Filip Orság, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Veselý, Ph.D. (člen) doc. Ing. Václav Zeman, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-19
Defence
Studentka nejprve prezentovala výsledky, kterých dosáhla v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Studentka následně odpověděla na otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studentky na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " A ".
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO