Paralelní syntaktická analýza

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Práca sa zaoberá štúdiom niekoľkých metód syntaktickej analýzy, obzvlášť najmä Cocke-Younger-Kasami algoritmu. Ďalej je navrhnutý spôsob paralelizácie tohto algoritmu a jeho implementácia v jazyku C++. Na dosiahnutie paralelizácie boli použité vlákna. S prácou bola vytvorená aj konzolová aplikácia, v ktorej bol implementovaný paralelný CYK algoritmus. Zároveň bolo navrhnuté a implementované rozšírenie, ktoré zisťuje všetky postupnosti použitých pravidiel v prípade, že vstupný reťazec patrí do danej gramatiky. V závere sú diskutované jeho prednosti a nedostatky.
The goal of this bachelor thesis is to create and implement a parallel version of a Cocke-Younger-Kasami algorithm, which is used for syntactic analysis. This algorithm works with context-free grammars, so a big part of this work is dedicated to context-free grammars and their transformation to the Chomsky normal form. Output of this thesis is console application in C++ which use threads for parallel processing. There is also an extension for finding all rule successions for given input string designed and implemented. In the end there is a discussion about program's advantages and disadvantages.
Description
Citation
HOLKO, M. Paralelní syntaktická analýza [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Dr. Ing. Dušan Kolář (předseda) doc. Ing. Jaroslav Zendulka, CSc. (místopředseda) Ing. David Bařina, Ph.D. (člen) Ing. Martin Hrubý, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Kořenek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-11
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " C ". Otázky u obhajoby: 1. Stručně zdůvodněte výběr CYK algoritmu a případně uveďte, zda znáte další algoritmus pro syntaktickou analýzu, který by bylo možné paralizovat. 2. Uveďte, jaký je největší možný počet vláken během běhu programu (bez omezení na současný běh). Lze tento počet ještě optimalizovat?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO