Akustická detekce pozice řečníka pomocí mikrofonního pole

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce řeší problematiku lokalizace řečníka v prostoru pomocí mikrofonního pole. Cílem této práce je nastudovat algoritmy pro lokalizaci řečníka v prostoru a experimenty s těmito algoritmy. Problém určování TDOA jsem řešil pomocí korelace signálů a pozici jsem počítal pomocí hyperbolické metody. Výsledné pole a algoritmy jsou schopné lokalizovat řečníka s jistou odchylkou. Výsledky práce umožňují udělat si představu o přesnosti lokalizace řečníka pomocí mikrofonního pole a ARM sestavy s omezeným výkonem. Výpočet pozice za použití mikrofonního pole dosahovalo řádové přesnosti jednotek decimetrů ovšem tato přesnost se lišila se vzdáleností od mikrofonního pole.
This thesis explores problematics of speaker localization using microphone array. Aim of this thesis is implementation of algorithms for speaker localization and experiments with those algorithms. Calculation of TDOA was done using cross-correlation and hyperbolic method was used to calculate position estimation. Finished microphone array is able to locate speaker within certain variance. Results of this thesis allow reader to make assumptions regarding accuracy of localisation using microphone array and ARM kit with limited performance. Precision of position estimation using microphone array reached several decimeters, but this precision is dependent on distance from microphone array.
Description
Citation
PELZ, Z. Akustická detekce pozice řečníka pomocí mikrofonního pole [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Inteligentní systémy
Comittee
doc. Ing. František Zbořil, CSc. (předseda) doc. Mgr. Adam Rogalewicz, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vítězslav Beran, Ph.D. (člen) Ing. František Grézl, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Janoušek, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Petr Peringer (člen)
Date of acceptance
2019-06-18
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm C. Otázky u obhajoby: Nejsou.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO