Experimentální a simulační určení vlivu železobetonu na přenos tepla v rámech výrobních strojů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce se zabývá experimentálním a simulačním zkoumání chování přenosu tepla na rozhraní armování a betonu na zmenšeném válcovém modelu. Měřené vzorky byly rozděleny po párech (dle druhu betonu - Hydropol "Medium" a Hydropol "Schwer"), opatřeny senzory k průběžnému zaznamenávání teploty a byly pomocí zahřívacích podložek ohřívány v klimatické komoře ("Klimazelle"). Následovalo samovolné ochlazování. Souběžně s měřením byla vytvořena simulace na základě MKP v programu ANSYS CADFEM. Výsledky ze simulace jsou ověřeny a zhodnoceny pomocí dat zjištěných z měření. V dalším kroku jsou stanoveny vlivy tepelných pochodů v železobetonu. Zjištěné výsledky jsou sepsané a s jejich pomocí je odvozeno využití a možné další aplikace.
Die Bachelorarbeit beschäftigt sich mit experimentellen- und simulationsbasierten Untersuchungen des Wärmeübergangsverhaltens zwischen Armierung und Beton an einem zylindrischen Minimalmodell. Das Prinzip der Messung besteht darin, dass die Probekörper paarweise (laut der Art des Betons: Hydropol "Medium" und Hydropol "Schwer") geteilt, mit Temperatursensoren ausgerüstet und in der Klimazelle mithilfe von Heizmatten erwärmt werden. Danach folgt ein Abkühlvorgang. Parallel dazu wird ein Simulationsmodell auf Basis von FEM in ANSYS CADFEM aufgebaut. Zum Prüfen und Validieren des Simulationsmodells werden die gemessenen Daten verwendet. Davon wird der Einfluss der Wärmeübergänge im Stahlbeton ermittelt. Die erhaltenen Ergebnisse werden zusammengefasst und ein Vorgehen zur Übertragbarkeit der Herangehensweise auf ein reales Maschinenbett wird abgeleitet.
Description
Citation
LEISCHNER, J. Experimentální a simulační určení vlivu železobetonu na přenos tepla v rámech výrobních strojů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
de
Study field
Výrobní technika
Comittee
Dr-Ing. Joachim Regel (předseda) doc. Ing. Petr Blecha, Ph.D. (místopředseda) apl. Prof. Dr.-Ing. Andreas Hirsch (člen) Dr.-Ing. Thomas Hänel (člen) Ing. Radim Blecha, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-09-13
Defence
Na začátku obhajoby student seznámil komisi s řešenou problematikou a strukturou prezentace. Zmínil důležité informace o rámech výrobních strojů a materiálů, které se používají na jejich konstrukci. Popsal Klimazelle, ve které bylo měření provedeno, měřící pracoviště a průběh měření. Ze získaných dat vytvořil grafy, které znázorňovaly průběh teplot a s těmito grafy komisi seznámil . Popsal vytvořené simulace v programu Ansys Workbench, sloužící k ověření naměřených hodnot. V závěru obhajoby shrnul naměřené a nasimulované výsledky. Obhajoba pokračovala doplňujícími dotazy členů komise: - Was verstehen Sie mit der Wärmeübergang? - Könenn Sie beschreiben die Wärmeleitung und entsprechende Messung? - Haben Sie Temperatur oder Wärmemenge gemessen? - Wie haben Sie die thermische Strahlung berücksichtig? - Was sind Physikalische Materialkonstanten, welche muss ich bei einer Simulation berücksichtigen? - Wie können Sie die Richtigkeit von Wärmekapizität überprüfen? - Wie haben Sie di Sensoren festdeklemmt? - Můžete vysvětlit princip validace vašeho simulačního modelu a jak by probíhala jeho verifikace?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO