Organické materiály pro molekulární elektroniku a fotoniku

Abstract
Organická elektronika je dynamické, rychle se rozvíjející odvětví. Studium nových materiálů pro organickou elektroniku je důležitým úkolem jak z hlediska výkonnosti budoucích zařízení a ekonomičnosti procesů, tak z hlediska vlivu jejich používání na životní prostředí. Deriváty diketopyrrolopyrrolu patří mezi zajímavé materiály, které jsou v posledních letech studovány s ohledem na využití v organické elektronice. Dizertační práce je zaměřena na studium těchto materiálů a jejich jak optickou, tak i elektrickou charakterizaci. Součástí je také zhodnocení jejich potenciální aplikace v organické elektronice a návrhy optimalizace jejich výkonu. Teoretická část práce popisuje současný stav na poli organické elektroniky zaměřený na materiály na bázi diketopyrrolopyrrolu. Následující výsledková část shrnuje podstatné výsledky práce a obsahuje stručný úvod k přiloženým publikacím, včetně zhodnocení vlastního přínosu autora k jednotlivým publikacím. Výsledková část dále sestává z 6 vědeckých publikací, které jsou nedílnou součástí této práce a jsou tematicky propojeny v oblasti organické elektroniky, nových materiálů na bázi diketopyrrolopyrrolu a jejich aplikací. Z formálního hlediska je práce na základě čl. 42 odstavce 1b Studijního a zkušebního řádu VUT koncipovaná jako tematicky uspořádaný soubor uveřejněných prací a prací přijatých k publikaci.
Organic electronics is a dynamic rapidly growing industry. Therefore the research of novel materials for organic electronics is an important challenge both in terms of materials performance and economy of the final product, while the environmental impact is also important. Diketopyrrolopyrrole derivatives are materials with a great potential for organic electronics exploitation. This thesis is focused on optical and electrical characterization of diketopyrrolopyrroles, an assessment of their potential applications in organic electronics and suggestions, how to optimize their performance. Theoretical part of this thesis describes state of art in organic electronics with focus on the field of diketopyrrolopyrrole based materials. Subsequent results part summarizes important results and contains brief introduction to the enclosed publications, including evaluation of author´s personal contribution to particular publications. Results part consists of 6 scientific articles, integral to this thesis, thematically connected with area of organic electronics, new diketopyrrolopyrrole based materials and their applications. Formally the thesis is, based on article 42 paragraph 1b of The Study and Examination Rules of BUT, designed as thematically arranged set of published works and works accepted for publication.
Description
Citation
VRCHOTOVÁ, J. Organické materiály pro molekulární elektroniku a fotoniku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Fyzikální chemie
Comittee
doc. Mgr. Martin Vala, Ph.D. (předseda) doc. RNDr. Milan Mikula, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Syrový, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jaroslav Boušek, CSc. (člen) doc. Ing. Ota Salyk, CSc. (člen) doc. RNDr. Věra Cimrová, CSc., oponent (člen) prof. Ing. Oldřích Zmeškal, CSc., oponent (člen)
Date of acceptance
2019-09-19
Defence
Předseda komise představil doktorandku Ing. Janu Vrchotovou. Doktorandka absolvovala roční stáž na univerzitě v Japonsku v rámci programu Vulcanus. Získala řadu ocenění - Cenu děkana, byla nominovaná na cenu Česká hlava. Má rovněž pracovní zkušenosti: 2008-2011 Škoda auto a.s., 2012 Mitsubishi Chemical Corporation, 2012-2015 CMV, 2015 - 2018 Robert Bosch spol. s.r.o. Doktorandka ve své dizertační práci představila podstatné výsledky své dizertační práce.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO