Řízení robotu pro soutěž EUROBOT

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce je zaměřena na teoretický vývoj řídícího algoritmu pro mobilní robot na základě soutěže EuRobot a jeho následnou praktickou realizaci dle konkrétního zadání. Jsou navrženy dvě hlavní metody řízení robotu dle vstupního signálu, podle kterého se robot orientuje. První způsob řízení je pomocí kamery. Tato část popisuje všeobecný postup vytvoření obrazového klasifikátoru, na základě kterého je možné vyhledávat objekty. Druhá část popisuje plánování trajektorie robotu v závislosti na jeho poloze tak, aby bylo dosaženo konkrétního bodu na předem určené mapě. Během řízení jsou zohledněny statické i dynamické překážky, které se mohou vyskytovat v prostředí, ve kterém se robot pohybuje. V rámci práce bylo navrženo také grafické ovládací rozhraní.
The thesis is focused on the theoretical development of a control algorithm for mobile robot based on Eurobot and its subsequent practical implementation according to a specific assignment. There are two main methods designed to control the robot according to the input signal, whereby the robot orientats. The first control method is using the camera. This section describes general procedure how to create the image classifier, under which it is possible to search objects. The second part describes the trajectory planning of the robot depends on its position to achieve a specific point on a predetermined map. During the proceedings are taken into account static and dynamic barriers that can occur in an environment in which the robot moves in. In the study was also designed graphical user interface.
Description
Citation
PLUCNAR, L. Řízení robotu pro soutěž EUROBOT [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Automatizační a měřicí technika
Comittee
doc. Ing. Jiří Bayer, CSc. (předseda) prof. Ing. Petr Pivoňka, CSc. (místopředseda) Ing. Zdeněk Havránek, Ph.D. (člen) Ing. Petr Honzík, Ph.D. (člen) doc. Ing. Václav Jirsík, CSc. (člen) Ing. Tomáš Macho, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-12
Defence
Student obhájil bakalářskou práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO