Vliv iontů hliníku ve struktuře hydroxidu nikelnatého na vlastnosti elektrod

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V předkládané diplomové práci, je zkoumán vliv iontů hliníku přidaných v různých koncentracích do struktury hydroxidu nikelnatého, který v dnešní době tvoří základ aktivní hmoty kladné elektrody Ni-Cd akumulátorů. Hydroxid nikelnatý se vyskytuje ve dvou základních modifikacích ? a ß. Dnes používaná ß modifikace dosahuje v porovnání s ? modifikací malé měrné kapacity. Nevýhodou ? modifikace je její nestabilita a postupná degradace na modifikaci ß. Cílem diplomové práce je vybrat optimální množství aditiv hliníku do struktury hydroxidu nikelnatého s ohledem na elektrochemickou účinnost, stabilitu a míru degradace nadeponované vrstvy.
This master's thesis is concerned with the influence of aluminate ions added in various concentrations into the structure of nicel hydroxide that creates Ni-Cd accumulators positive electrode active mass basis nowadays. Nicel hydroxide occurs in two basic modifications ? and ß. Nowadays used ß modification reaches low capacity in comparison with ? modification. The disadvantage of ? modification is its instability and gradual degradation to ß modification. The aim of this diploma paper is to select the optimal amount of aluminate additives into the structure of nicel hydroxide with regard to electrochemical efficiency, stability, and degradation degree of the accumulated layer.
Description
Citation
RŮŽIČKA, T. Vliv iontů hliníku ve struktuře hydroxidu nikelnatého na vlastnosti elektrod [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektrotechnická výroba a management
Comittee
prof. Ing. Jaromír Kadlec, CSc. (předseda) doc. Ing. Josef Jirák, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Vojtěch Koráb, Dr., MBA (člen) Ing. Martin Frk, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Křivík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-10
Defence
Diplomant seznámil státní zkušební komisi s podstatnou částí práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Proč se používá 3 elektrodový systém. Jaké jsou jeho výhody oproti dvouelektrodovému systému? Co jsou ty doporučení které máte uvedena v práci?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO