Prezentační pavilon Papírny WANEMI, a.s. v Zábřehu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Umístění komplexu administrativy a víceúčelového pavilonu se zázemím je v předpolí areálu, usazen v zeleném pásu při hlavní areálové příjezdové cestě. Budova administrativy je výškového charakteru a tvoří orientační prvek. Fasáda objektu je členěna do racionálního pravidelného čtvercového rastru (předsazená fasáda z textilie stamisol FT 381 ukotvena do speciálních lišt), který je obrazem dané funkce budovy. Naproti je umístěn a proporčně řešen objekt pavilonu. Základními motivy jsou pak inspirace v průmyslových objektech a přírodě, které v sobě pavilon symbolicky propojuje. Jedná se o použití surových ocelových corten konstrukcí spolu s motivy větvoví a „propojovacích krčků“ evokující průmyslové dopravníky. Objekt administrativy vystupuje z terénního valu jenž v sobě skrývá technické zázemí pomocné sklady, odpadové hospodářství a parkoviště zaměstnanců administrativní části. Terénní val pak pohledově odcloňuje provozní část s prostorem zásobování. Celý komplex je pak propojen vodním prvkem – přírodním jezírkem - do kterého jsou objekty usazeny.
The multi-purpose exhibition hall and office building with the facilities is located in front of the manufacturing estate, situated in a green belt near the main access road. The height of the main office building helps to create a point of reference for the entire plant. A unique textile – lateral facade - STAMISOL FT 381 – is divided into basic, regular, quadratic segments. The textile facade is made to evoke a paper sheet. The exhibition pavilion is acros from the Office tower. The idea was to pick up on old industrial building design. Bringing the architecture into harmony with nature was also a key point of the design. Using a rough CORTEN steel construction parts in tree – shaped design was a purpose. The connecting tunnels are here to remind on old industrial conveyors. The office building rises out of ground wave in which all facilities, storage areas, waste managment units, and stuff parking lots are located. Ground wave also screens out the storage and facilities A lagoon serves as a integrating element for all building stuctures.
Description
Citation
WICHEREK, Š. Prezentační pavilon Papírny WANEMI, a.s. v Zábřehu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
doc. Ing. arch. Eva Králová, Ph.D. (předseda) Ing. arch. Luboš Františák, Ph.D. (člen) Ing. arch. Jiří Mikšík (člen) prof. Ing. arch. Vladimír Šlapeta, DrSc. (člen) Ing. Jaroslav Štikar (člen)
Date of acceptance
2010-06-01
Defence
Student odprezentoval projekt a reagoval na dotazy a připomínky oponenta, vedoucího práce a členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO