Numerická simulace svařování lopatky a rotoru turbíny.

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce s názvem Numerická simulace svařování lopatky a rotoru turbíny je zadána firmou Siemens Industrial Turbomachinery s.r.o. . Simulace svařování je prováděna v programu SYSWELD. Použité svařované materiály jsou X22CrMoV12-1 (lopatka), 30CrMoNiV5-11 (rotor), TOPCORE 838 B (přídavný materiál). Jedná se o žárupevné a žáruvzdorné svařované materiály. Použitý program SYSWELD pracuje na principu metody konečných prvků. Programem SYSWELD je dále prováděno vyhodnocení teplotních a napěťových polí a materiálových struktur po svaření. Je zde i část, která se zabývá výpočty svarových trhlin.
Numeric simulation welding of the turbine vane and rotor - master’s thesis is ordered by the Siemens Industrial Turbomachinery ltd. company. Simulation welding is done in program SYSWELD. Used welding materials are X22CrMoV12-1 (turbine vane), 30CrMoNiV5-11 (rotor), TOPCORE 838 B (additional material). These are temperature-resistant and fire-resistant welding materials. The SYSWELD program works on the principle of finite elements method. By SYSWELD is done the evaluation of temperature and stress fields and material structure after welding. Here is a part , which deals with computations of welding crevices.
Description
Citation
DOHNAL, I. Numerická simulace svařování lopatky a rotoru turbíny. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
doc. Ing. Ladislav Daněk, CSc. (předseda) Ing. Vladimír Kudělka, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Heinz Neumann, CSc. (člen) doc. Ing. Miroslav Suchánek, CSc. (člen) Ing. Evžen Vyplašil, CSc. (člen) Doc. RNDr. Karel Maca, Dr. (člen)
Date of acceptance
2010-06-21
Defence
Diplomant seznámil zkušební komisi s průběhem a výsledky DP a zodpověděl dotazy recenzenta. Dotazy zkušební komise: Jaký tvar lopatek byl diplomantem použitý? Jakým výpočtovým přístupem byla DP řešena? Jaké vlastnosti má mít přídavný materiál pro uvedenou dvojici materiálů?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 5 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO