VÝVOJ ALGORITMŮ PRO ROZPOZNÁVÁNÍ VÝSTŘELŮ

Abstract
Táto práca sa zaoberá rozpoznávaním výstrelov a pridruženými problémami. Ako prvé je celá vec predstavená a rozdelená na menšie kroky. Ďalej je poskytnutý prehľad zvukových databáz, významné publikácie, akcie a súčasný stav veci spoločne s prehľadom možných aplikácií detekcie výstrelov. Druhá časť pozostáva z porovnávania príznakov pomocou rôznych metrík spoločne s porovnaním ich výkonu pri rozpoznávaní. Nasleduje porovnanie algoritmov rozpoznávania a sú uvedené nové príznaky použiteľné pri rozpoznávaní. Práca vrcholí návrhom dvojstupňového systému na rozpoznávanie výstrelov, monitorujúceho okolie v reálnom čase. V závere sú zhrnuté dosiahnuté výsledky a načrtnutý ďalší postup.
This work deals with gunshot recognition and problems connected to it. Firstly, the problem is briefly introduced and broken down to smaller steps. Next, overview of datasets is provided, relevant information sources and publications in this field, and state-of-the-art along with possible applications of gunshot recognition. The second part consists of feature selection and performance comparison. Next, sound recognition algorithms are introduced and compared, along with novel features suitable for gunshot detection. The work culminates in creating two stage gunshot detection system, with real time audio event detection. The conclusion sums up achieved results and sketches possible steps to consider for hardware realization.
Description
Citation
HRABINA, M. VÝVOJ ALGORITMŮ PRO ROZPOZNÁVÁNÍ VÝSTŘELŮ [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Jiří Holčík, CSc. (člen) doc. Ing. Anna Přibilová, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Jitka Poměnková, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Schimmel, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jana Tučková, CSc. - oponent (člen) doc. Ing. Peter Počta, Ph.D. - oponent (člen)
Date of acceptance
2019-12-11
Defence
Práce Ing. Martina Hrabiny se zabývá detekcí a analýzou výstřelů z loveckých zbraní. K hlavním cílům práce patří vytvoření klasifikátoru zvuků na bázi neuronových sítí pracujícího v reálném čase. Dizertační práce splňuje v důležitých aspektech stanovené cíle, přináší nové poznatky a metody v oblasti kontinuálního rozpoznávání výstřelů a shluků výstřelů za přítomnosti rušivých signálů. Doktorand spojil ve své práci teoretické znalosti s technicko-inženýrskými schopnostmi a potvrdil tak svoji schopnost samostatné vědecké práce na velmi dobré úrovni. Komise se jednomyslně usnesla na závěru, že Ing. Martin Hrabina splnil cíle dizertační práce a dosaženými výsledky a publikační činností splnil podmínky k udělení akademického titulu doktor.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO