Study of Electric and Dielectric Properties of Ionic Liquids

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
P
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Dizertační práce je zaměřena na studium elektrických a dielektrických vlastností iontových kapalin. Iontové kapaliny mohou nacházet uplatnění v široké škále aplikací, především pak v elektrotechnice. Teoretická část se věnuje popisu základních vlastností iontových kapalin a možností jejich uplatnění v kondenzátorech a elektrochemických senzorech plynů. Experimentální část se věnuje použitým metodám charakterizace vlastností iontových kapalin, jsou zde popsány teoretické poznatky o dielektrické spektroskopii včetně metod stanovení fyzikálních vlastností a vyhodnocení experimentálních dat. Experimentální část je rozdělena na dvě základní části. První se věnuje studiu iontových kapalin pro použití jako elektrolytu v kondenzátorech, druhá část se věnuje studiu vlastností připravených experimentálních senzorů na NO2, zejména vlivem vlastností iontových kapalin na sledované parametry senzoru.
Presented thesis is focused on study of electric and dielectric properties of ionic liquids (ILs). ILs may find its use in wide spectre of applications, namely in electrotechnics. Thesis is divided into theoretical and experimental part. The theoretical part is dedicated to description of basic properties of ILs and possibility of use in capacitors and electrochemical gas sensors. The experimental part describes used methods of characterisation of physical properties and evaluation of measured data. The results are divided into two main parts. The first part deals with the study of properties of ILs for their use as capacitors. The second part is dedicated to the study of prepared experimental NO2 sensor, namely to influence of ILs properties to commonly studied properties.
Description
Citation
ALTŠMÍD, J. Study of Electric and Dielectric Properties of Ionic Liquids [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
prof. Ing. Oldřich Zmeškal, CSc. (předseda) doc. Ing. Ota Salyk, CSc. (člen) doc. Tomáš Syrový (člen) prof. Ing. Martin Weiter, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jaroslav Boušek, CSc., oponent (člen) doc. Ing. Milan Mikula, CSc., oponent (člen)
Date of acceptance
2019-12-09
Defence
Předseda komise představil doktoranda. Ing. Jakub Altšmíd absolvoval v roce 2009 bakalářské a v roce 2011 magisterské studium na VŠCHT, Fakultě chemicko - technologické v Praze. Má řadu pracovních zkušeností, např. 2015 – dosud Preciosa, a.s., R&D specialista, 2008 – 2011 SQS Fiber optics, a.s. Má dva články v impaktovaných časopisech, v jednom případě je uveden jako první autor. Je také autorem dvou publikací a konferenčních příspěvků. V letech 2010 – 2011 byl začleněn do projektu podporovaného EU s názvem POPUCH (popularizace chemie na středních školách). Oponenti přečetli posudky. Oba byly kladné a doporučovaly práci k obhajobě. Posudky obsahovaly řadu dotazů, na které doktorand uspokojivým způsobem odpověděl. Poté se rozproudila diskuze nad tématem dizertační práce, doktorand zodpověděl i otázky, které vyplynuly z této diskuze.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO