Financování podnikových činností formou rizikového kapitálu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská
Abstract
Tato diplomová práce je zaměřena na financování podnikových činností pomocí rizikového kapitálu v České republice. Práce identifikuje způsoby a prostředky, díky kterým prospívají společnosti, do nichž byl rizikový kapitál investován. Způsoby zvyšování hodnoty podniku, prospěch rizikového kapitálu a další determinanty spolupráce managementu podniku s rizikovými kapitalisty jsou analyzovány pomocí čtyř případových studií z České republiky a Velké Británie. Diplomová práce se také zaměřuje na možnosti zlepšení daňového a právního prostředí České republiky z pohledu institucionálních investorů, jakožto významného zdroje rizikového kapitálu. Výstupem této práce je doporučení na zavedení speciální daňové sazby pro malé a střední společnosti, umožnění penzijním fondům a pojišťovnám investování do fondů rizikového kapitálu a dále zvýšení možnosti daňového odečtu nákladů na výzkum a vývoj. Co se týče výkonnosti managementu po investici rizikového kapitálu, zdůrazněna je důležitost funkce dozorčí rady, neustálé přehodnocování motivačního balíčku pro management a další možnosti, které umožní dosáhnutí zvýšené výkonnosti managementu podniku.
This master´s thesis focuses on venture capital financing in the Czech Republic. It identifies ways in which companies benefit from private equity investments and through analysis of four illustrative case studies it determines further possibilities of how to motivate managers of companies to perform even more. I have also sought for any spaces for improvement in the Czech private equity environment concerning tax and legal matters. To be able to make sound recommendations, I have also analysed two private equity investments from highly developed market in the United Kingdom. As the result of this thesis, I have found out several areas for improvement. These relate to establishing a special tax rate for small companies; enabling both pension funds and insurance companies to invest into private equity and venture capital and provide more generous tax deductibility of research and development expenditures. Relating to the private equity investments in the Czech companies, more emphasis should be put on the function of Board of Directors; managers who undertake management buy-out should also mortgage their houses, or invest their 2-years salary in the company and managerial packages of incentives should be continuously modified in order to ensure that managers are motivated to perform their utmost.
Description
Citation
ZAPLETAL, V. Financování podnikových činností formou rizikového kapitálu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Podnikové finance a obchod
Comittee
Ing. Martin Bajer, MBA (předseda) prof. Ing. Mária Režňáková, CSc. (místopředseda) Ing. Jiří Koleňák, Ph.D. (člen) Ing. Václav Zeman (člen) Ing. Jaroslav Rompotl (člen)
Date of acceptance
2010-02-03
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 10 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO