Technologie znovuvyužití odpadních vod v místě potřeby

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Diplomová práce se zabývá možnostmi využití potenciálu odpadních vod tekoucích v kanalizačních potrubích. Cílem je představit poznatky o technologiích a zkušenostech v oblasti dodávky recyklované užitkové vody a získávání tepelné energie z odpadních vod. Rešeršní část je rozdělena na dvě hlavní témata. První téma je zaměřeno na výběr důležitých informací a zkušeností s návrhem a provozem decentralizovaných technologií pro recyklaci odpadních vod odebraných z kanalizačního potrubí. Jsou zde přebrány zkušenosti ze států, které jsou v těchto technologiích pokročilejší, především kvůli nepříznivějším klimatickým podmínkám v porovnání s ČR. Druhá část práce se zabývá získáváním tepelné energie uchované v odpadních vodách tekoucích v kanalizačních potrubích a možnostmi využití této energie pro chlazení a vytápění objektů. V praktické části je koncepčně posouzena možnost vytápění plaveckého stadionu ve městě Brně využitím tepelné energie odpadních vod. Jako zdroj odpadních vod ve studii slouží kmenová stoka odpadních vod procházející v blízkosti koupaliště. Ve studii je posouzena ekonomická výhodnost investice do vytápění objektu pomocí energie z odpadních vod, ekonomická výhodnost byla investice byla získána porovnáním s vytápěním objektu za pomoci centrálního zdroje tepla, dodávaným společností Teplárny Brno, a.s.
Final thesis is focusing on possibilities hidden in the potential of wastewaters in sewers. The goal of this thesis is to present technologies and experiences with water reclamation and with heat recovery systems using wastewaters as a source of heat energy. The theoretical part is divided in two main topics. The first topic is focused on bringing important knowledge and experiences with designing and operating decentralized sewer mining systems, which are, due to less favourable environmental conditions, largely applicated and developed in countries such as Australia, California, etc. The second topic is focusing on heat recovery from sewage water and possibilities of heating and cooling buildings. A possibility of using heat energy from sewage for heating and cooling a swimming pool building located in Brno, Czech Republic was assessed in the last part of this thesis. As a source of wastewater was considered a sewer main located near the pool building. Payback periods and economical effectivity of investing into wastewater heat recovery system was compared with centralized heat supply system, which is a very common source of heat energy in Czech Republic.
Description
Citation
PODHRÁZSKÝ, M. Technologie znovuvyužití odpadních vod v místě potřeby [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vodní hospodářství a vodní stavby
Comittee
prof. Ing. Ján Ilavský, PhD. - předseda, doc. Ing. Jaroslav Raclavský, Ph.D. - místopředseda, Ing. Jana Nováková - tajemník, Ing. Jan Polášek - člen, Ing. Vladimír Habr, Ph.D. - člen, doc. Ing. Milan Látal, CSc. - člen, Ing. Jan Ručka, Ph.D. - člen, doc. Ing. Petr Hluštík, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2020-01-27
Defence
V úvodu obhajoby student přednesl hlavní teze diplomové práce. Byly přečteny posudky vedoucího práce a oponenta. Student zodpověděl připomínky obsažené v posudcích. Diskuze k diplomové práci se zaměřila na téma: Otázka: Jaký je časový horizont pokračování daného projektu? Ví student kdy dojde k realizaci? Otázka: Brání v současné době něco možnosti využití vyčištěných odpadních vod pro zavlažování nedalekého parku Lužánky? Otázka: Má student přehled o tom, jak jsou technologie znovuvyužití odpadních vod pro zisk tepla prakticky využívány v zahraničí?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO