Studie rekonstrukce úpravny bazénových vod letního koupaliště Břeclav

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Předmětem diplomové práce je přehledně představit problematiku komunálního lázeňství, konkrétně úpravu vody pro koupaliště. Následuje návrh rekonstrukce úpravny pro reálný, provozovaný areál letního koupaliště. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V úvodu teoretické části se zabývám historií balneotechniky, účinky koupelí a plavání na lidské tělo, možnými zdroji pro účely lázeňství a hygienickými požadavky na tyto vody. Dále popisuji běžně používané způsoby úpravy bazénových vod. V praktické části nejprve zabývám letním koupalištěm města Břeclav, kterého se diplomová práce týká. Je zde uveden popis koupaliště, jeho historie a vybavení. V následující kapitole uvádím současně provozovanou technologickou linku. Na základě osobní návštěvy je v další kapitole zhodnocen technický stav úpravny. Na základě tohoto hodnocení je navržena nová technologická linka pro úpravu bazénových vod letního koupaliště Břeclav.
The subject of the diploma thesis is to introduce the problems of communal spas, namely the treatment of water for swimming pools. Following is a proposal of reconstruction of the treatment plant for a real, operated area of the summer swimming pool. The thesis is divided into theoretical and practical part. At the beginning of the theoretical part I make research of the history of balneology, the effects of bathing and swimming on the human body, possible resources for spa purposes and hygiene requirements for these waters. I also describe commonly used methods of treatment of swimming pool water. In the practical part I first describe the summer swimming pool in the town of Břeclav. There is a description of the swimming pool, its history and equipment. In the next chapter I present the currently operated technological line. Based on a personal visit, the next chapter evaluates the technical condition of the plant. Based on this evaluation, a new technological line for treatment of swimming pool water of the Břeclav summer swimming pool is proposed.
Description
Citation
URBAN, J. Studie rekonstrukce úpravny bazénových vod letního koupaliště Břeclav [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vodní hospodářství a vodní stavby
Comittee
prof. Ing. Ján Ilavský, PhD. - předseda, doc. Ing. Jaroslav Raclavský, Ph.D. - místopředseda, Ing. Jana Nováková - tajemník, Ing. Jan Polášek - člen, Ing. Vladimír Habr, Ph.D. - člen, doc. Ing. Milan Látal, CSc. - člen, Ing. Jan Ručka, Ph.D. - člen, doc. Ing. Petr Hluštík, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2020-01-27
Defence
V úvodu obhajoby student přednesl hlavní teze diplomové práce. Byly přečteny posudky vedoucího práce a oponenta. Student zodpověděl připomínky obsažené v posudcích. Diskuze k diplomové práci se zaměřila na téma: Otázka: Je student obeznámem s problémem energetiky (rekuperace tepla, ohřívání apod.) v plaveckém areálu? Otázka: Proč provozní technik areálu uvádí čiřič do provozu a zahajuje připravné práce tak časně před zahájením koupací sezóny? Otázka: Jaké jsou filtrační rychlosti navrhovaných bazénových rychlofiltrů a jaké jsou jejich rozdělovací systémy? Otázka: Vyskytují se v řešném areálu nějaké problémy s hygienickými parametry bazénové vody? Otázka: Dopočítával student v rámci zpracování práce návratnosti investice do rekonstrukce? Otázka: Jaké jsou hodnoty pH surové vody z řeky Dyje a jaké jsou hodnoty pH již upravené bazénové vody? Otázka: Jaký je účel vyrovnávací nádrže v bazénovém areálu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO