Tlumení energie proudu vodním skokem v prostoru rozšíření koryta

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Diplomová práce je zaměřena na zhodnocení míry tlumení energie nadkritického proudu v prostoru rozšíření koryta. Na hydraulickém modelu byly simulovány proudové poměry pro různé varianty uspořádání koryta. Jednotlivé varianty byly pak následně vyhodnoceny dle příslušných kritérií a vzájemně porovnány. Výsledky je možné, na základě teorie modelové podobnosti, aplikovat v hydrotechnické praxi.
The diploma thesis is focused on the evaluation of the suppression of supercritical current energy in the area of the river bed extension. The hydraulic model was used to simulate current conditions for different variants of river bed arrangement. Individual variants were then evaluated according to the relevant criteria and compared with each other. Results can be applied in hydrotechnical practice based on model similarity.
Description
Citation
POSPÍŠIL, R. Tlumení energie proudu vodním skokem v prostoru rozšíření koryta [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vodní hospodářství a vodní stavby
Comittee
doc. Dr. Ing. Pavel Fošumpaur - předseda, doc. Ing. Ľudovít Možiešik, Ph.D. - místopředseda, Ing. Šimon Pospíšilík - tajemník, doc. Ing. Jan Jandora, Ph.D. - tajemník, prof. Dr. Ing. Miloslav Šlezingr - člen, Ing. Dalibor Kratochvíl - člen, Ing. Radek Maděřič - člen, Ing. Petr Holomek - člen, doc. Ing. Jana Pařílková, CSc. - člen, Ing. Vlastimil Krejčí - člen,
Date of acceptance
2020-01-29
Defence
Student seznámil komisi s obsahem své diplomové práce. Po přečtení posudků vedoucího a oponenta práce student odpověděl na dotazy uvedené v posudcích. V rámci rozpravy byly položeny studentovi následující dotazy: - Jak byla měřena délka vodního skoku? Jaký je váš názor na chyby (nejistoty) na modelu měřených průtokových charakteristik vodního skoku? - Zvolená hodnota rozevření divergentního koryta zajistila nedtrhávání tranzitního proudu od boční stěny? - Jak je možné dle Vašeho názoru realizovat návrat zpětného proudu do požadovaného profilu počátku vodního skoku při vyšších průtocích? - Má ohraničení závěrečným prahem (v prostoru vývaru navrhovaného dle ekonomických zásad) pozorovatelný vliv na fluktuaci délky vodního skoku? - Naznačte, jak by se stanovilo Coriolisovo a Bousinnesqueovo číslo, kdybychom uvažovali paroabolický profil s okrajovými podmínkami (v=vmax pro y=h, dv/dy=0 pro y=h a v=0 pro y=0)? - Uplatnění výsledků na vícepolový jez? - Jak stanovíte dymenzační průtok na vývar jezu? Nakreslete obrázek druhé vzájemné hloubky a konzumční křivky koryta pod vývarem. - Ve kterém profilu (E2) jste měřil druhou vzájemnou hloubku? Vliv, parametry a umístění rozražečů? - Použití odsatených bočníchstěn bylo uveden v jiné literatůře? Uplatnění jevu? - Vliv zpětného proudu na zemní hráze z hlediska bezpečnostni? Student odpověděl na všechny uvedené dotazy.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO