Tenkostěnný pravoúhlý přeliv bez bočního zúžení ovlivněný šířkou koryta

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Diplomová práce řeší, propagaci šířky přelivu (koryta) na kapacitu přelivu. Míra ovlivnění je analyzována laboratorním měřením na modelech s šířkou přelivu (koryta) od 0,02 m po šířku 0,50 m. Jsou analyzovány různé přepadové výšky a průtoky, při kterých je počítán součinitel přepadu. Výsledky jsou porovnány s předchozími pracemi, především pak s prací Kindsvatera a Cartera (1957) a Schodera a Turnera (1929), kdy jsou použity stejné postupy k výpočtu součinitele přepadu. Práce obsahuje teoretické uvedení do problému tenkostěnných přelivů a otázky vzniku mezní vrstvy při proudění kapaliny, navazuje analytická část. V analytické části jsou publikovány výsledky měření, jejich porovnání a zhodnocení. Práce je zakončena zhodnocením a doporučením.
The diploma thesis deals with the propagation of a weir (channel) width on the weir capacity. The influence rate is analyzed by laboratory measurements on models with a weir (channel) width of 0,02 m to a width of 0,50 m. Different heads are analyzed and different discharges that calculate the discharge coefficient. The results are compared with previous works, especially with the work of Kindsvater and Carter (1957) and of Schoder and Turner (1929), where the same procedures are used to calculate discharge coefficients. The thesis contains a theoretical introduction to the problem of thin-plate weirs and the problem of the formation of the boundary layer in the flow of liquid, following with the analytical part. In the analytical part, the results of measurements, their comparison, and evaluation are published. The work is completed with evaluation and recommendations.
Description
Citation
ZMÍTKO, J. Tenkostěnný pravoúhlý přeliv bez bočního zúžení ovlivněný šířkou koryta [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vodní hospodářství a vodní stavby
Comittee
prof. Ing. Andrej Šoltész, Ph.D. - předseda, doc. Ing. Zbyněk Zachoval, Ph.D. - místopředseda, Ing. Lubomír Petrula - tajemník, doc. Ing. Jan Jandora, Ph.D. - člen, Ing. Tomáš Roth - člen, Dr. Ing. Antonín Tůma - člen, doc. Ing. Dana Baroková, Ph.D. - člen, Ing. Věra Niklová - člen, Ing. Pavel Kutálek - člen,
Date of acceptance
2020-01-29
Defence
Student seznámil komisi s obsahem své diplomové práce. Po přečtení posudků vedoucího a oponenta práce student odpověděl na dotazy uvedené v posudcích. V rámci rozpravy byly položeny studentovi následující dotazy: - Jaký je praktický přínos zjištěné mezi použitelnosti u přelivů s malou šířkou? / student odpověděl - Kde se přelivy s malou šířkou využívají? / student odpověděl - Jak byla stanovována nejistota měření? / student odpověděl - Jaký vliv může na vytvoření viskózní vrstvy velikost Coriolisova čísla? / student odpověděl Student odpověděl na všechny uvedené dotazy.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO