Návrh pravidel pro řízení hydroenergetické funkce vodní nádrže

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Cílem diplomové práce je vytvořit algoritmus, pomocí kterého bude možno navrhnout pravidla řízení. Pravidla řízení umožní dosáhnout efektivnějšího využití hydroenergetického potenciálu u nádrží s průtočnou MVE. Vlastní algoritmus bude vytvořen s ohledem na maximalizaci zisku z provozu hydroelektrárny a bude k tomu využit časový průběh ceny elektrické energie na trhu. Algoritmem navržená pravidla budou zjednodušeně otestována ve vybraném období pomocí simulačního modelu.
The aim of the diploma thesis is to create an algorithm by which it will be possible to devise management rules. These management rules will be able to advise a more efficient use of the hydroenergetic potential of reservoirs with run-of-river small hydro. The actual algorithm will be created with a view to maximizing the profit from the operation of the hydropower plant and using the time course of electricity prices on the market. The rules designed by algorithm will be tested in a simplified way in selected period using simulation model.
Description
Citation
BEDNÁŘ, M. Návrh pravidel pro řízení hydroenergetické funkce vodní nádrže [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vodní hospodářství a vodní stavby
Comittee
prof. Ing. Ján Szolgay, Ph.D. - předseda, prof. Ing. Miloš Starý, CSc. - místopředseda, Ing. Věra Horáková - tajemník, Ing. David Fína - člen, Ing. Pavel Menšík, Ph.D. - člen, Ing. Stanislav Paseka - člen, Ing. Eva Hyánková, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2020-01-28
Defence
Výběr osob - Spolužáci z oboru Má to smysl rozšiřovat testovací subjekty? - Záleží na finálním využití, - Kontakt majitele neúspěšný Stanovení pravidel řízení odtoku na turbíny - Turbína již je – optimalizace na max výkon - Zjednodušené, práce s vývojem elektřiny v závislosti na ceně
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO