Vytvoření hydrologického modelu pro odvození maximálních odtoků z malých povodí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Cílem diplomové práce je sestavit hydrologický model podle stávající metodiky DesQ-MaxQ, která vychází z hydrologické směrnice pro "Návrhové průtoky pro velmi malá povodí" z roku 1989. Model je schopen na základě zadaných souřadnic zeměpisné šířky a délky modelového povodí určit nejbližší meteorologickou stanici a přiřadit k ní úhrny 24-hodinových srážek pro N-letostí 2,5,10,50 a 100 let. Metodou "redukce 24-hodinových úhrnů" se vypočtou náhradní intenzity srážek pro další výpočty. V závislosti na hydraulicko-hydrologických podmínkách modelového povodí se vypočítají délky kritických dešťů pro jednotlivé N-letosti, jejích maximální kulminační průtoky a celkový odtok z modelového povodí. Program může pracovat v režimu "jeden svah" a "dva svahy", při čemž u druhé možnosti následuje výpočet návrhové srážky pro celé povodí a superpozice hydrogramů vyvolaných návrhovou srážkou. Vzniklý program RainRunoff vytvořen pomocí programovacího jazyka C# s uživatelským rozhraním a možností exportů grafů.
The aim of the thesis is to set a hydrology model based on existed methodology DesQ-MaxQ, which comes from "Designing flows from a very small catchments" established in 1989. The model is able to set a nearest meteorology station and his 24-hours rainfall depths for periods of repetition 2,5,10,20,50 and 100 years. Substitute rainfall depths are set by "reduction of 24-hours rainfall depths" methodology. According to hydraulic and hydrology conditions of catchment, duration of the critical rains for each period of repetition are set also peak flow rates and total runoffs from the catchment. Application can work in two modes - "one slope" and "two slopes". The second option also includes calculation of design duration for the model catchment and superposition of hydrograph. Application RainRunoff was develop in C# programming language with graphic user interface and option to exports hydrographs.
Description
Citation
HAKL, P. Vytvoření hydrologického modelu pro odvození maximálních odtoků z malých povodí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vodní hospodářství a vodní stavby
Comittee
prof. Ing. Ján Szolgay, Ph.D. - předseda, prof. Ing. Miloš Starý, CSc. - místopředseda, Ing. Věra Horáková - tajemník, Ing. David Fína - člen, Ing. Pavel Menšík, Ph.D. - člen, Ing. Stanislav Paseka - člen, Ing. Eva Hyánková, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2020-01-28
Defence
Polní cesty „přirozené polní cesty“? Odvod vody, přerušení svahu. Cesty existující z dřívějších dob Odvození 1denního max srážkového úhrnu? Metoda analogie povodí s podobnými parametry
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO