Využití stavebních recyklátů pro čištění odpadních vod

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Neustále se zpřísňující legislativa v oblasti čištění odpadních vod požaduje kvalitní hodnoty na odtoku již od drobných producentů znečištění, kteří jsou typicky zastoupeni malými obcemi do 500 obyvatel či decentralizovanými částmi obcí rozsáhlejších. Počtem obyvatel malé obce se potýkají převážně s investiční náročností související s pořízením čistírny odpadních vod. Po několikaletém vývoji dnes představují přírodní způsoby čištění odpadních vod rovnocennou konkurenci vykazující mnohdy kvalitnější výsledky na odtoku než dlouhodobě upřednostňované čistírny mechanicko-biologické (aktivační). Nicméně využití přírodních technologií neodstraňuje hlavní limit spojený s pořízením čistírny – její investiční náročnost. Pokud by došlo ke zlevnění celé technologie využitím alternativních filtračních materiálů, v našem případě stavebních recyklátů, mohly by o pořízení přírodní čistírny uvažovat i malé obce, a to bez nutnosti výrazných dotačních prostředků. Zároveň s využitím stavebních recyklovaných materiálů je spojena řada benefitů jak v oblasti udržitelného rozvoje, tak i při omezení čerpání neobnovitelných surovin. Přesto doposud nebylo provedeno reálné zhodnocení využitelnosti recyklátů coby alternativního filtračního média přírodních čistíren odpadních vod. Právě z tohoto důvodu je hlavní cíl diplomové práce tvořen prověřením vhodnosti vybraných stavebních recyklátů pro čištění odpadní vody, a to včetně provedení a vyhodnocení jejich reálného zkušebního provozu.
The constantly tightening wastewater treatment legislation require high-quality runoff from small-scale producers of pollution who are typically represented by small municipalities up to 500 inhabitants or decentralized parts of larger municipalities. Small municipalities are faced with high investment-intensity associated with the acquisition of new wastewater treatment plant. After several years of development, today natural technologies of wastewater treatment are in competition with mechanical-biological treatment plants. Natural technologies can even achieve better results than popular biological treatment plants. However, natural technology does not eliminate the main investment limit connected with the acquisition of wastewater treatment plant. If there was cheaper solution connected with using alternative filter materials (in our case recycled construction and demolition waste), small municipalities could take constructed wetland without large subsides. At the same time, the use of recycled construction and demolition wastes will lead to benefits in the field of sustainable urban development and replacement of non-renewable materials. Despite these benefits, recycled aggregates have never been considered as alternative filter materials for natural wastewater treatment plants. For that reason, the aim of diploma thesis is to assess the possibility of applying recycled aggregates for wastewater treatment which will include evaluation of real trial operation.
Description
Citation
ZEDNÍK, O. Využití stavebních recyklátů pro čištění odpadních vod [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Městské inženýrství
Comittee
Doc. Ing. Zita Prostějovská, Ph.D. - předseda, doc. Mgr. Tomáš Apeltauer, Ph.D. - místopředseda, Ing. Tereza Komárková, Ph.D. - tajemník, Ing. Eva Vítková, Ph.D. - člen, Ing. Marie Rusinová, Ph.D. - člen, doc. Ing. Nikol Žižková, Ph.D. - člen, Ing. Michal Kriška, Ph.D. - člen, doc. Ing. Jaroslav Veselý, CSc. - člen,
Date of acceptance
2020-01-30
Defence
Student Ondřej Zedník během své prezentace pohovořil o čištění odpadních vod v ČR. Popsal stavební recykláty, které byly vybrány pro experimentální část diplomové práce. Všechny tři druhy recyklátů byly hodnoceny na základě provedených laboratorních zkoušek a dle požadavků na filtrační materiály. Dále student popsal ověření vlastností vyrobených zkušebních těles z vybraných recyklátů ve zkušebním provozu. Provedl statistické vyhodnocení a v závěru provedl souhrnné zhodnocení dosažených výsledků experimentu a provedl doporučení. Dále student reagoval na připomínky a dotazy oponentky, kterou byla Ing. Miroslava Pumprlová Němcová: Kolik procent financí by se přibližně ušetřilo za náklady vybudování celé kořenové čistírny, kdyby byly jako filtrační náplň použity recykláty namísto běžně užívaného kameniva? Respektive, jak velkou část nákladů na vybudování KČOV tvoří substrát filtračních polí? Proč byla pro poloprovozní měření vybrána právě čistírna odpadních vod v Dražovicích? Práce obsahuje velký počet časově náročných měření a chemických rozborů, jak v laboratoři, tak i v terénu. Prováděl jste tato měření i chemické analýzy osobně? Jaký byl postup při odběru a následné analýze vzorků odpadní vody z poloprovozních kolon? Čím lze vysvětlit relativně vysokou účinnost (ve srovnání s dalšími testovanými materiály) při odstranění fosforu na koloně se směsným recyklátem MRA 5-32? Je možné, že v České republice existuje takový recyklát, který by mohl nahradit doposud používané říční nebo drcené kamenivo? Mohl by to být např. testovaný směsný recyklát o vhodné frakci? Student na dotazy oponentky odpověděl. Dále byly položeny dotazy členů komise k diplomové práci: doc. Ing. Nikol Žižková, Ph.D. - Na základě čeho byly navrženy frakce jednotlivých testovaných recyklátů? - Máte návrh, jak by bylo možné odstranit prach z testovaných recyklátů? - Mohl by popisovaný recyklát přispět ke snížení výskytu mikroplastů ve vodě? doc. Ing. Jaroslav Veselý, CSc. - Vysvětlete pojem "ekvivalentní obyvatel". doc. Ing. Zita Prostějovská, Ph.D. - Popište podrobněji konkrétní graf na slidu 15. doc. Ing. Tomáš Apeltauer, Ph.D. - Máte vysvětlení pro grafické asymetrické vyhodnocení pro daný recyklát? Student na všechny dotazy bez problémů odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO