Zjišťování trvanlivosti deskových modulárních prvků v různých prostředích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
V rámci teoretické části diplomové práce je proveden výpis hlavních typů zrychlených zkoušek určených pro odolnost kovových a polymerních povrchových úprav. V experimentální části je provedeno hodnocení míry biologické odolnosti deskových materiálů na bázi dřeva. Dále je posouzena odolnost povlakových systémů pomocí zrychlených testů. Odolnost plášťů modulárních staveb je v diplomové práci primárně zaměřena na degradaci nátěrů aplikovaných primárně na kovových podkladech a dřevěných podkladech. U zkoušených nátěrových systémů je analyzován vliv podkladu a chemická báze na finální odolnost proti povětrnostním vlivům.
Within the theoretical part of the diploma thesis, a list of the main types of accelerated tests designed for the resistance of metal and polymer surface finishes. In the experimental part of diploma thesis, the rate of biological resistance of wood-based board materials is evaluated. Furthermore, the resistance of coating systems is assessed by means of accelerated tests. Resistance of modular building shells is primarily focused on degradation of coatings applied primarily on metal materials and wood materials. The tested coating systems analyze the influence of the materials and chemical base on the final weather resistance.
Description
Citation
ŠKVAŘIL, M. Zjišťování trvanlivosti deskových modulárních prvků v různých prostředích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Stavebně materiálové inženýrství
Comittee
Ing. Jiří Lerch - předseda, Ing. Michal Holák - místopředseda, Ing. Jindřich Melichar, Ph.D. - tajemník, prof. Ing. Rostislav Drochytka, CSc., MBA, dr.h.c. - člen, doc. Ing. Jan Vaněrek, Ph.D. - člen, Ing. Lenka Nevřivová, Ph.D. - člen, doc. Ing. Jiří Bydžovský, CSc. - člen, doc. Ing. Nikol Žižková, Ph.D. - člen, Ing. Vít Černý, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2020-01-27
Defence
Připomínky v posudku vedoucího i oponenta byly vysvětleny ke spokojenosti komise. Ing. Lerch: V čem spočívala novost a inovativnost Vaší diplomové práce? Proč jste potřeboval zkoumat, že polyuretanový nátěr je lepší než akrylátový. Jaké krystaly se objevily na nátěru? Zkuste mi vysvětlit parametr osy y "delta E" v prezentaci. Jaký parametr pro vyjádření barvy jste použil k vyhodnocení? Jakým přístrojem jste měřil změnu barevnosti? Podle čeho se poznává tloušťka nátěrů? Ing. Holák: Cementotřískové houby jsou odolnější vůči houbám? Prof. Drochytka: V rámci diplomové práce by měl být nějaký experiment a ne pouze laboratorní měření. Není možné prezentovat výsledky materiálů, pro které neznáte specifikace. Jaká byla koncentrace CO2, SO2 a jaká byla vlhkost v uložení? Proč došlo k degradaci nátěrů? Jaká tloušťka nátěru byla na sledovaných vzorcích? Dr. Nevřivová: Bylo by vhodné využívat i jiné než jen sloupcové grafy; případně uvést závislost změny na čase, nějakou závislost. Jak je možné že při 5. cyklu zatěžování je změna barevnosti menší než při 4.? (Odpověď: Nedokázal odůvodnit.)Jak jste kontroloval, že ten nátěr byl nanesen stejně na všech vzorcích? Student vcelku dobře reagoval na připomínky členů komise k předložené DP. Snažil se obhájit většinu svých navržených řešení.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO