Lávka přes nádraží

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Diplomová práce se zabývá návrhem nosné ocelové konstrukce lávky pro pěší přes železniční nádraží. Lávka je umístěna v centru města Brna s celkovou délkou okolo 135 m. Pro porovnání jsou předběžně navrženy tři různé varianty přemostění a vyhotoveno srovnání variant. Vybraná varianta je zpracována podrobně. Jedná se o obloukovou konstrukci s mezilehlou mostovkou a přilehlým polem podpořeným šikmou stojkou. Hlavní nosnou konstrukci tvoří dvojice kloubově uložených oblouků skloněných k sobě pod úhlem 11°. Oblouky pomocí závěsů podporují hlavní nosníky spojené ortotropní mostovkou. Všechny nosné prvky jsou navrženy z oceli S355. Prostorovou tuhost kontrukce je zajištěna nakloněním oblouků a příhradovým ztužidlem ve vrcholu oblouku v kombinaci s tuhými rozpěrami oblouku. Tuhost zavěšené mostovky je zajištěna ortotropní ocelovou mostovkou.
The diploma thesis deals with design of loadbearing stell structure of a footbridge across the railway station. Footbridge is situated in the city centre of Brno with total length of 135 meters. For comparison, three bridging variants are predesigned and a varints comparison is made. The selected option was developed in greater detail. It is an arched structure with a semithrough bridge deck and adjacent span with support of oblique column. The main loadbearing structure consists of a pair of pin-supported arches inclited to each other at an angle of 11°. Arches support beams with susperder, the beams are conected by ortotropic steel deck. All load-bearing elements are designed from S355 stell. Spatial rigidity of the structure is ensured by tilting of the arches and by truss bracing at the top of the arch in combination with rigid struts of arch. Spatial rigidity of the superted deck is ensured by ortotropic steel deck.
Description
Citation
HURYCH, M. Lávka přes nádraží [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukce a dopravní stavby
Comittee
Ing. Antonín Pechal, CSc. - předseda, prof. Ing. Jindřich Melcher, DrSc. - místopředseda, Ing. Ondřej Pešek, Ph.D. - tajemník, Ing. Pavel Húsek - člen, Ing. Milan Pilgr, Ph.D. - člen, prof. Ing. Zdeněk Kala, Ph.D. - člen, Ing. Ondřej Pešek, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2020-01-29
Defence
Student formou prezentace představil komisi svou diplomovou práci, její hlavní cíle a výsledky a poté výborně reagoval na připomínky oponenta vyjádřené v oponentském posudku i na otázky členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO