Analýza a optimalizace tepelného chování budov

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Diplomová práce se zabývá výzkumem účinnosti obnovitelných a nízkopotenciálních zdrojů energie budov. Je založena na numerických simulacích sdílení tepla kancelářské budovy a jejích otopných a chladicích systémů v programu DesignBuilder. Jsou porovnány různé zdroje energie a způsoby ovládání vytápění a chlazení. Výsledky jsou hodnoceny z hlediska doby, po kterou nebylo dosaženo požadovaného komfortu v budově, a také z hlediska spotřeby energie a její ceny.
The diploma thesis with research of efficiency of renewable and low-potential energy sources of buildings. It is available on numerical simulations for sharing office and heating and cooling system buildings in DesignBuilder. There are various energy sources and ways of controlling heating and cooling. The results are evaluated in terms of time, after the expected compromises in the building, in terms of energy consumption and its price.
Description
Citation
NOVÁKOVÁ, I. Analýza a optimalizace tepelného chování budov [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Pozemní stavby
Comittee
prof. Ing. Karel Kabele, CSc. - předseda, prof. Ing. Jiří Hirš, CSc. - místopředseda, Ing. Olga Šmídová - tajemník, Ing. Jakub Oravec - tajemník, Ing. Martin Mohapl, Ph.D. - člen, Ing. Lucie Horká - člen, Ing. Petr Blasinski, Ph.D. - člen, Ing. Ervín Dohnálek - člen, Ing. Renata Topinková - člen, Ing. Monika Manychová, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2020-01-29
Defence
Student nejprve představil svou práci formou prezentace v Power Pointu, kde popsal Analýza a optimalizace tepelného chování budov. Vyjádřil se k připomínkám oponenta a odpovídal na připomínky členů komise. Připomínky a dotazy k práci: 1) Nepřesně použité termíny pro ČR 2) Odpor konstrukce vykazují i konstrukce mezi vnitřními prostory 3) Průměrná denní teplota v nejchladnějším dnu? 4) Tepelné čerpadlo se suchým chladičem netvoří pro vytápění soustavu voda-voda 5) Budou pro zvolené teplotní rozdíly tekutiny plochy zemního výměníku či počet vrtů stejné pro léto i zimu? 6) Návratnost zvolených variant? 7) Dopad počtu energetických zařízení a pravidelných kontrol a revizí na reálné provozní náklady a výběr realizační varianty Student vcelku dobře reagoval na připomínky oponenta i členů komise k předložené diplomové práci a snažil se obhájit většinu svých řešení.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO