Ochrana společensky významných objektů jako měkkých cílů s využitím modelu evakuace

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Práce se zabývá problematikou ochrany budovy Hlavního nádraží Praha jako měkkého cíle, a běžným provozem v dané prostoru za využití modelu evakuace s důrazem na problematiku bezbariérovosti. Mapování objektu bylo provedeno dle vyhlášky č. 398/2009 Sb. o obecných technických požadavcích zabezpečujících bezbariérové užívání staveb a jejich částí. Přizpůsobení prostředí přítomnosti osob s omezením pohybu a orientace není stále samozřejmostí zejména z pohledu evakuace. Pro pohyb těchto osob je nezbytné zohlednit jejich potřeby a možnosti jak v běžném provozu, tak při evakuaci. Nezanedbatelný vliv na evakuaci mají i sociologické a psychologické aspekty ať už jedince, tak i davu. Pro určení kritických míst daného prostoru bylo využito poznatků z místního šetření, znalostí z oblasti bezbariérovosti staveb, sociologie a psychologie, a speciálních simulačních nástrojů pro modelování pohybu osob. Bylo zjištěno, že prostor je možné optimalizovat pro běžný pohyb osob i pro evakuaci díky detailní analýze výstupů simulace tak, aby splňoval všechny očekávané požadavky bez negativních dopadů zejména v oblasti bezbariérovosti. Podařilo se docílit nového návrh, který zvýší bezpečnost osob s omezením pohybu a orientace za mimořádných situací v budově Hlavního nádraží Praha.
The thesis deals with the issue of protection of Prague's main train station as a soft target and it's regular operation, mainly by using evacuation model with emphasis on barrier-free issues. Mapping of the building was conducted by using Decree No. 398/2009 Coll. general technical requirements ensuring the barrier-free usage of buildings and their parts. Adapting the environment to people with reduced mobility is not always axiomatic, especially in terms of evacuation. For the movement of these persons it is necessary to take into account their needs and possibilities in normal traffic and during evacuation. The sociological and psychological aspects of crowd and individuals have also significant impact on evacuation. For identifying critical points of the main train station, it has been used knowledge of local research, knowledge of barrier-free buildings, sociology and psychology, and special simulation tools for modeling the movement of people. It has been found that space can be optimized by detailed analysis of simulation outputs to meet all expected requirements without negative impact on barrier-free domain. Thanks to this, it was possible to achieve a new design, which accomplishes higher safety of people with movement and orientation disabilities, especially during emergency situations in building of main train station Prague.
Description
Citation
DOBIÁŠOVÁ, L. Ochrana společensky významných objektů jako měkkých cílů s využitím modelu evakuace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Městské inženýrství
Comittee
Doc. Ing. Zita Prostějovská, Ph.D. - předseda, doc. Mgr. Tomáš Apeltauer, Ph.D. - místopředseda, Ing. Tereza Komárková, Ph.D. - tajemník, Ing. Eva Vítková, Ph.D. - člen, Ing. Marie Rusinová, Ph.D. - člen, doc. Ing. Nikol Žižková, Ph.D. - člen, Ing. Michal Kriška, Ph.D. - člen, doc. Ing. Jaroslav Veselý, CSc. - člen,
Date of acceptance
2020-01-30
Defence
Studentka Lucie Dobiášová nejprve komisi představila osnovu své diplomové práce. Podrobně představila současný stav poznání, který vedl k návrhu experimentu provedenému v praktické části diplomové práce. Studentka podrobně popsala návrh jednotlivých vytvořených modelů pro evakuaci vybraných budov. Zaměřila se na osoby s pohybovým omezením. Dále představila jednotlivé scénáře evakuace vybrané budovy a návrhy na řešení. V závěru své prezentace uvedla dílčí závěry provedených mapování a vytvořených simulací a provedla souhrnné konstatování. Dále studentka reagovala na připomínky a dotazy oponenta doc. Ing. Tomáše Apeltauera, Ph.D. : Statistické vyhodnocení simulace evakuace je nedostatečné. V prezentaci prosím doplňte minimálně o směrodatnou odchylku a zvolenou hladinu spolehlivosti. Prosím rovněž o doplnění obecné rozpravy o vlivu stochasticity modelu na výsledky: tedy proč není možné uvádět čas evakuace jako jedno přesné číslo? Studentka na dotazy oponenta odpověděla uspokojivě. Následovaly dotazy členů komise k diplomové práci: doc. Ing. Nikol Žižková, Ph.D. - Jaký je praktický dopad výsledků představené práce? Budou dále nějakým způsobem využity? doc. Ing. Zita Prostějovská, Ph.D. - Proč v modelu nebylo počítáno se středovými eskalátory? - Byly brány v potaz únikové cesty do metra? - Co konkrétně bylo cílem práce? - Byl brán v potaz při vytváření modelu časový interval a s tím související odlišná varianta zalidnění? doc. Ing. Tomáš Apeltauer, Ph.D. - Jaký je zvolený počet osob v prezentovaném modelu? Studentka na položené dotazy odpověděla se zaváháními.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO