Využití multikriteriální analýzy pro hodnocení efektivnosti projektu lanové dráhy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Diplomová práce se zabývá projektem lanové dráhy ve městě Vsetín. Teoretická část práce popisuje město, demografický vývoj i proměnu obrazu města. Praktická část se zabývá již zmíněným projektem lanové dráhy. Je rozdělena do několika částí. Úvodem praktické práce je multikriteriální posouzení variant lanovky, následující multikriteriálním posouzením variant dopravní obslužnosti sídliště Sychrov. Multikriteriální analýza je prováděna několika variantami výpočtů s cílem určit důležitost kritérií, vah a metod výpočtu. Následuje posouzení efektivnosti dopravních spojení metodou Cost Benefit Analysis – CBA. Tato metoda má za cíl určit nejefektivnější způsob přepravy cestujících a doporučit tak optimální variantu s ohledem nejen na příjmy a výdaje, ale také důležitou součást veřejných projektů, a to přínosy pro beneficienty.
This thesis investigates the cableway project in the city of Vsetín. The theoretical part is describing the city, it’s demographic trends and also changes in the image of the city. The practical part is dealing with the abovementioned cableway project and is divided into several parts. The introduction is focused on a multi-criteria assessment of particular options of the cableway and fallowing a multi-criteria assessment of transport services in the housing development Sychrov. The multi-criteria assessment is carried out by some of variant calculations in order to specify the importance of criteria, weighting for criterion and calculation methods. This is followed by an assessment of the efficiency of transport links by the Cost Benefit Analysis – CBA method. This method is aimed to determine the most effective way of passenger traffic and to recommend an optimal option in consideration of not only incomes but also costs and contribution to beneficiaries, which are an important part of public projects.
Description
Citation
KOTRLA, J. Využití multikriteriální analýzy pro hodnocení efektivnosti projektu lanové dráhy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Městské inženýrství
Comittee
Doc. Ing. Zita Prostějovská, Ph.D. - předseda, doc. Mgr. Tomáš Apeltauer, Ph.D. - místopředseda, Ing. Tereza Komárková, Ph.D. - tajemník, Ing. Eva Vítková, Ph.D. - člen, Ing. Marie Rusinová, Ph.D. - člen, doc. Ing. Nikol Žižková, Ph.D. - člen, Ing. Michal Kriška, Ph.D. - člen, doc. Ing. Jaroslav Veselý, CSc. - člen,
Date of acceptance
2020-01-30
Defence
Student Jakub Kotrla ve své prezentaci komisi představil jednotlivé analýzy pro hodnocení efektivnosti projektu lanové dráhy, které byly zvoleny v rámci vypracování DP. Podrobně popsal dosažené výsledky provedených analýz a vysvětlil, jak jich bylo docíleno. V závěru prezentace student také představil výsledky provedené ankety mezi obyvateli a provedl souhrnné zhodnocení provedených analýz a provedl doporučení. Dále student reagoval na dotazy oponentky Ing. Lucie Vaňkové, Ph.D.: 1) Jak dlouho se o lanové dráze ve městě uvažuje a došlo v průběhu času k nějakým zásadním změnám v myšlence vybudovat lanovou dráhu? 2) Která varianta lanové dráhy je dle Vašeho mínění nejlepší? A shoduje se Váš názor s výsledky multikriteriálního hodnocení záměru lanové dráhy (viz kap. 5.3)? 3) Celkově jste provedl 6 multikriteriálních analýz, pracujete se dvěma způsoby stanovení vah jednotlivých kritérií a s různými metodami výpočtů. Kdybyste si musel vybrat pouze jednu možnost, která by to byla? Student na položené dotazy oponentky velmi dobře odpověděl. Dále byly členy komise položeny následující dotazy k DP: Ing. Eva Vítková, Ph.D. - Kolik obyvatel je cca na sídlišti, kde by měla být lanová dráha vybudována? - Můžete podrobněji uvést provozní náklady? doc. Ing. Jaroslav Veselý, CSc. - Byl zohledněn pohyb osob na jiných dopravních prostředcích jako např. kola, koloběžky apod. v dané oblasti? doc. Ing. Zita Prostějovská, Ph.D. - Jak byla stanovena uvedená výše příjmu z provozu předmětné lanové dráhy? Student na veškeré dotazy bez potíží odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO