Tržní hodnota a rozpočtovaná cena věci nemovité

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Práce se zaměřuje na tržní hodnotu a rozpočtovanou cenu věci nemovité. Řešen je zejména rozdíl zmiňované tržní hodnoty a rozpočtované ceny u vybraných věcí nemovitých. Aby mohl být tento rozdíl posuzován a vyhodnocen, byla vytvořena databáze věcí nemovitých. Pro tvorbu databáze byly vybrány stavební pozemky v okrese Opava, na nichž je vypracován projekt výstavby rodinného domu. Ve všech případech je známa rozpočtovaná cena stavby rodinného domu a budoucí tržní hodnota pozemku, jehož součástí je novostavba rodinného domu. Na základě databáze je v hlavní praktické části práce vyhodnocován vliv jednotlivých charakteristik stavby a pozemku na rozdíl tržní hodnoty a rozpočtované ceny daných věcí nemovitých. V poslední části práce přistupuje k aplikaci zjištěných závěrů na problematiku hospodaření obcí s jejích nemovitým majetkem ekonomicky nejefektivnějším způsobem.
This thesis is focusing on market value and cost price of a real estate. The difference between the above-mentioned market value and cost price in relation to a specific real estate is emphasized. To regard and evaluate this difference a database of real estates was needed to be established. Building plots in the region of Opava with a planned construction of a detached house were chosen to establish this database. In all cases, the cost price of the structure and the future market value of the building plot with a completed building of the detached house was known. Based on the database, the main impact of each characteristic of the structure and the building plot on the difference in market value and cost price of particular real estates is evaluated in the main part of this thesis. In it’s last part this thesis comes to the application of ascertained conclusions on the problematic of municipalities management with municipal real estates in the most economical effective way.
Description
Citation
OLBRECHTOVÁ, Z. Tržní hodnota a rozpočtovaná cena věci nemovité [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Městské inženýrství
Comittee
Doc. Ing. Zita Prostějovská, Ph.D. - předseda, doc. Mgr. Tomáš Apeltauer, Ph.D. - místopředseda, Ing. Tereza Komárková, Ph.D. - tajemník, Ing. Eva Vítková, Ph.D. - člen, Ing. Marie Rusinová, Ph.D. - člen, doc. Ing. Nikol Žižková, Ph.D. - člen, Ing. Michal Kriška, Ph.D. - člen, doc. Ing. Jaroslav Veselý, CSc. - člen,
Date of acceptance
2020-01-30
Defence
Studentka Zuzana Olbrachtová ve své prezentaci představila rodinný dům, který byl předmětem oceňování. Popsala oblast, kde provedla průzkum cen pozemků a RD, na základě kterého provedla porovnání tržní hodnoty a rozpočtové ceny. Na konkrétním příkladě prezentovala výsledky provedených analýz. V závěru konstruktivně a souhrnně provedla vyhodnocení a praktická doporučení v oblasti hodnocení nemovitostí ve sledované oblasti. Dále studentka reagovala na dotazy oponentky Ing. Lenky Němcové: 1) Je možné aplikovat závěry praktické části práce na libovolnou lokalitu? 2) Jaký je předpokládaný vývoj montovaných dřevostaveb v čase, co se týče jejich "konkurenceschopnosti" se stavbami zděnými? Studentka na dotazy odpověděla bez váhání. Následovaly dotazy členů komise k diplomové práci: Ing. Eva Vítková, Ph.D. - Kupní cena pozemku versus tržní hodnota konkrétního pozemku. doc. Ing. Zita Prostějovská, Ph.D. - Kolik by dle Vašeho názoru stála doprava ve sledované oblasti? (viz druhý dotaz oponentky) Na položené dotazy studentka odpověděla bez zaváhání.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO