Metodika zkoušek historických cihel a zdiva

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá metodikou třídění cihel plných pálených pro rekonstrukce historických staveb. V teoretické části je popsána technologie výroby cihel plných pálených a diagnostické metody, a to včetně jejich vyhodnocení. V praktické části této práce jsou tyto metody aplikované na vzorcích určených pro rekonstrukci cihelného mostu v Sedleci. Jsou sledovány změny ve struktuře cihel plných pálených v závislosti na opakovaném zmrazovaní a rozmrazování. Tyto změny jsou sledovány pomocí rezonanční metody a ultrazvukové impulsové metody.
This diploma thesis is focused on methodology for sorting of solid fired bricks for reconstruction of historical buildings. The theorethical part of this thesis includes description of production technology of solid fired bricks and diagnostic methods. In practical part there are these methods aplied on the solid fired bricks, which are intended for reconstruction of the bridge in Sedlec. There are monitored changes in structure of solid fired bricks caused by repeated freezing and defrosting. This changes are monitored by resonant frequency method and ultasonic pulse method.
Description
Citation
BARTOŇ, V. Metodika zkoušek historických cihel a zdiva [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukce a dopravní stavby
Comittee
doc. RNDr. Pavel Pospíšil, Ph.D. - předseda, doc. Ing. Petr Cikrle, Ph.D. - místopředseda, Ing. Ing. Kristýna Hrabová - tajemník, Ing. Ondřej Anton, Ph.D. - člen, Ing. Věra Heřmánková, Ph.D. - člen, Ing. Jan Kryštof - člen, Ing. Jaromír Rušar - člen, Ing. Pavel Šulák, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2020-01-27
Defence
Student Bartoň Vojtěch během své prezentace o diplomové práci na téma Metodika zkoušení historických cihel a zdiva pohovořil o vybraném objektu - barokním mostu v Sedleci. Dále pohovořil o konstrukčním řešení, zkouškách jednotlivých prvků. Student popsal zkoušky - postupné nasákavosti, rezonanční metoda. Následovalo porovnání jednotlivých prvků. Pro srovnání byly vyzděny také dva pilíře, na nichž byly stanoveny zkoušky - nedestruktivně. Poté byly položeny dotazy oponenta diplomové práce Ing. Ondřeje Antona, Ph.D.: 1. Jste schopen při výběru cihel pro náhradu v historické konstrukci rozeznat orientační stáří cihel? Jak by se od sebe lišily cihly barokní, cihly z poloviny 19. století a cihly z 20. století? 2. Při určení pevnosti masivního cihelného zdiva opěrné zdi o tloušťce 2 metry byste upřednostnil kterou metodu a proč? Metodu odrazového tvrdoměru a Kučerovy vrtačky, nebo metodu odběru jádrových vývrtů? Následovaly dotazy členů komise: doc. RNDr. Pavel Pospíšil, Ph.D Kde byste provedl vývrt u historických objektů? Bude konstrukce v celém objemu stejně poškozen? Ing. Věra Heřmánková, Ph.D. V které části konstrukce byste odebral vývrt? Ing. Jan Kryštof Jak říkáme této části kleneb - viz obrázek? Akustické trasování? Ing. Jaromír Rušar Deformace a zatěžovací zkouška - nahrazení prutovým modelem a reálná konstrukce. Otázky byly bez váhání zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO