Možnosti stanovení mrazuvzdornosti betonu v konstrukci

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Diplomová práce se zabývá různými způsoby posuzování stupně degradace betonu vlivem zmrazování, s přihlédnutím k možnostem určování mrazuvzdornosti betonu v konstrukci. Nejprve popisuje vlastnosti betonu a možné způsoby jeho degradace – zejména působení mrazu na vnitřní strukturu betonu a kombinace mrazu a chemických látek na jeho povrch. Zmíněn je i princip a vlastnosti provzdušněného betonu. Dále je uveden přehled přístupů, jakými současně platné normy stanovují mrazuvzdornost betonu. Podrobněji jsou popsány také zkoušky, které jsou následně v experimentální části použity na tělesech z provzdušněného betonu. Část zkušebních těles je vyrobená pomocí forem a část získaná z konstrukce (betonového bloku). Použité nedestruktivní zkoušky jsou vyhodnoceny několika způsoby a následně porovnány s výsledky zkoušek destruktivních. Závěrem je pak zhodnocení jednotlivých postupů a úvaha o jejich celkové použitelnosti při měření mrazuvzdornosti betonu.
The diploma thesis deals with different methods of determining levels of degradation of concrete due to freezing, also considering the options of freeze thaw resistance determination in structure. At first the properties of concrete and possible mechanisms of concrete degradation are described – mainly the effects of freezing water in the inner structure and of the combination of freezing water and de-icing chemicals on the surface. Principle and properties of air-entrained concrete are also mentioned. An overview of the approaches that current standards use to determine the freeze-thaw resistance of concrete is listed, followed by description of the tests that are used on air-entrained concrete specimens in the main part of the thesis. A portion of the test specimens was made in moulds while the rest was obtained from structure (concrete block). The non-destructive tests used are evaluated in several different ways and their results are compared with the destructive tests. Comparison and evaluation of different approaches used to determine the freeze-thaw resistence of concrete are the main outcome of this thesis.
Description
Citation
JINDROVÁ, B. Možnosti stanovení mrazuvzdornosti betonu v konstrukci [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukce a dopravní stavby
Comittee
doc. Ing. Karel Kolář, CSc. - předseda, doc. Ing. Pavel Schmid, Ph.D. - místopředseda, Ing. Iva Rozsypalová - tajemník, Ing. Jaromír Láník, Ph.D. - člen, Ing. Dalibor Kocáb, Ph.D. - člen, Ing. Igor Suza - člen, Ing. Tereza Komárková, Ph.D. - člen, Ing. Jiří Strnad, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2020-01-27
Defence
Studentka pohovořila o své závěrečné práci na téma Možnosti stanovení mrazuvzdornosti betonu v konstrukci. Hovořila o realizovaném experimentu pro stanovení mrazuvzdornosti, kdy byly oproti běžným metodám testovány také možnosti nedestruktivního testování a použité metody porovnala. Studentka odpovídala na dotazy a připomínky oponenta doc. Vymazala: Víte, na jaký typ konstrukce byla původně zamýšlena zkouška odolnosti proti CHRL podle ČSN 73 1326? Ing. Jiří Strnad, Ph.D.: Z jakého důvodu má Poissovono číslo tak významný vliv na mrazuvzdornost? Co vyjadřuje Poissonovo číslo? Ing. Igor Suza se dotazoval na rozměry testovaných těles. doc. Schmid se dotazoval na rozdíly pevnosti v tlaku stanoveně na různých tělesech. Studentka odpověděla na veškeré dotazy výborně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO