Experimentální stanovení závislosti parametrů NDT a pevnosti v tlaku betonu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Diplomová práce se zabývá nedestruktivním zkoušením betonu a závislostí zjištěných NDT parametrů na pevnosti v tlaku betonu. Pozornost je hlavně soustředěna na ultrazvukovou impulsovou metodu a tvrdoměrnou odrazovou metodu. V praktické části této práce jsou popsány nedestruktivní zkoušky provedené na betonových blocích. Z betonových bloků byly odebrány jádrové vývrty, na kterých se zkoušela pevnost v tlaku. Cílem práce je nalézt regresní modely závislosti pevnosti v tlaku betonu na nedestruktivních parametrech a následná analýza těchto výsledků.
The diploma thesis deals with non-destructive testing of concrete as well as with the relationship between determined parameters and the compressive strength of concrete. The thesis is mainly focused on the ultrasonic pulse velocity method and the rebound hammer test. The experimental part of the thesis describes non-destructive tests performed on concrete blocks. The compressive strength was tested on the drill cores taken from the concrete blocks. The aim of this thesis is to find regression models of the relationship between the compressive strength and non-destructive parameters, and the subsequent analysis of the results.
Description
Citation
KOZÁČEK, V. Experimentální stanovení závislosti parametrů NDT a pevnosti v tlaku betonu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukce a dopravní stavby
Comittee
doc. Ing. Karel Kolář, CSc. - předseda, doc. Ing. Pavel Schmid, Ph.D. - místopředseda, Ing. Iva Rozsypalová - tajemník, Ing. Jaromír Láník, Ph.D. - člen, Ing. Dalibor Kocáb, Ph.D. - člen, Ing. Igor Suza - člen, Ing. Tereza Komárková, Ph.D. - člen, Ing. Jiří Strnad, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2020-01-27
Defence
Student seznámil komisi s tématem své závěrečné práce na téma Experimentální stanovení závislosti parametrů NDT a pevnosti v tlaku betonu. Hovořil o realizovaném experimentu na souboru betonových vzorků pomocí ultrazvukové a tvrdoměrné metody. Odvodil závislosti mezi nedestruktivními metodami a destruktivně stanovenou pevností betonu v tlaku. Oponentka Ing. Tereza Komárková, Ph.D. kladla následující dotazy: Při popisu experimentu bylo uvedeno, že měření probíhalo ve třech cyklech, z jakého důvodu? Proč byly při odběru jádrových vývrtů použity dva typy jádrových vrtáků odlišných průměrů? Dále se členové komise ptali na následující dotazy: Ing. Tereza Komárková, Ph.D.: Proč byla použita sonda o frekvenci 150 kHz? Podle čeho se frekvence sondy volí? Ing. Igor Suza: Jaké množství vzorku betonu bylo použito? Popište princip fenolftaleinové zkoušky. doc. Ing. Pavel Schmid, Ph.D.: Bylo v práci zohledněno různé stáří vzorků? Jak byly tyto vzorku uloženy a ošetřovány? Byla kontrolována vlhkost vzorků? doc. Ing. Karel Kolář, CSc.: Jak byly dávkovány složky betonu při výrobě? Student odpověděl na veškeré dotazy excelentně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO