Zeleň jako ozdravný prvek budov i měst

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Tato práce se zaměřuje na představení městské zeleně jako důležitý prvek udržitelné výstavby, a především jako prvek, který zbavuje okolní vzduch znečištění a přispívá k lepšímu prostředí ve městech. Dále se tato diplomová práce zabývá vztahem mezi městskou zelení a znečištěním ovzduší oxidem uhličitým v Brně. Ve městě byla prováděná měření koncentrací oxidu uhličitého, kyslíku a sekundárních veličin po dobu půl roku od června do listopadu roku 2019. Měření byla prováděna na čtyřech místech v Brně a dále tato data byla mezi sebou porovnána. Dále byla navrhnuta zelená opatření. Ve dvou vybraných lokalitách v Brně byly vybrány střechy, na které byla navrhnuta extenzivní zelená střecha.
This paper is focused on introducing urban greenery as an element of sustainable building and mainly as an element which contributes to pollution-free air and a better environment in the cities. Also, this Master’s thesis is focused on the relation between urban greenery and air pollution in Brno city. For six months, from June to November of 2019, carbon dioxide concentration, oxygen concentration and other secondary elements were measured in Brno city. The measurements took place at four locations which were then compared. Also, green measures were designed. The design consists of an extensive roof implementation on existing roofs at two selected locations in Brno city.
Description
Citation
ŠMÍDOVÁ, K. Zeleň jako ozdravný prvek budov i měst [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Městské inženýrství
Comittee
Doc. Ing. František Kuda, CSc. - předseda, doc. Ing. Tomáš Vymazal, Ph.D. - místopředseda, Ing. Ing. Kristýna Hrabová - tajemník, Ing. Lucie Vaňková , Ph.D. - člen, Ing. Petr Blasinski, Ph.D. - člen, Ing. Richard Svoboda, Ph.D. - člen, Ing. Radim Kolář, Ph.D. - člen, Ing. Radka Matuszková - člen, Ing. arch. Tomáš Pavlovský, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2020-01-30
Defence
Studentka Kristina Šmídová během své prezentace o diplomové práci na téma Zeleň jako ozdravný prvek budov i měst pohovořila o monitoringu CO2 a O2 ve vybraných lokalitách města Brna. Následovalo porovnání naměřených hodnot s průměrnou hodnotou koncentrace CO2. Následoval návrh zelených ploch ve městě Brně. Poté byly položeny dotazy oponenta diplomové práce Ing. Petra Blasinski, Ph.D.: 1. Uveďte škodlivost působení pevných částic na lidské zdraví ve vazbě na jejich velikost a následné sledované limity. 2. Pokuste se fyzikálně popsat chlazení vodou jako možnost snížení tepelných ostrovů ve městě. Má na proces chlazení vliv teplota vody? 3. Jak se projeví zvyšující se koncentrace C02 ve venkovním prostoru na větrání v budovách? 4. Jaká účinná opatření byste zavedla pro redukci hlavních škodlivin popisovaných ve vaší práci? Následovaly dotazy členů komise: Ing. Richard Svoboda, Ph.D. Jak je možné že jste na Moravském náměstí naměřila tak nízkou hodnotu CO2? Proč jste navrhovaná opatření navrhla pro jiné lokality. Co je to zeleň? Ing. Radka Matuszková Jak byste řešila zeleň na Úvoze, tak abyste neomezila dopravu? Ing. Radim Kolář, Ph.D. Jak budete motivovat lidi, aby si pořídili zelené střechy? Otázky byly částečně zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO