Predikovaná a skutečná spotřeba energie v budovách

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Diplomová práce se zabývá porovnáním predikované a skutečné spotřeby v budovách. Predikovaná spotřeba je zjištěna výpočtem průkazu energetické náročnosti konkrétně vybrané budovy a skutečná spotřeba je sledována v budově v areálu Otevřené zahrady nadace partnerství v městě Brně. Teoretická část se zabývá jednak obecněji spotřebou energie v budovách tak metodikou výpočtu energetické náročnosti budov.
This diploma thesis deals with comparison of predicted and actual energy consumption in buildings. The predicted consumption is determined by calculating the energy performance certificate of the selected building and the actual consumption is monitored in the building on the Open Garden premises of the Partnership Foundation in Brno. The theoretical part deals both with the energy consumption in buildings and with the methodology of energy performance calculation.
Description
Citation
TRTÍLEK, P. Predikovaná a skutečná spotřeba energie v budovách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Městské inženýrství
Comittee
Doc. Ing. Zita Prostějovská, Ph.D. - předseda, doc. Mgr. Tomáš Apeltauer, Ph.D. - místopředseda, Ing. Tereza Komárková, Ph.D. - tajemník, Ing. Eva Vítková, Ph.D. - člen, Ing. Marie Rusinová, Ph.D. - člen, doc. Ing. Nikol Žižková, Ph.D. - člen, Ing. Michal Kriška, Ph.D. - člen, doc. Ing. Jaroslav Veselý, CSc. - člen,
Date of acceptance
2020-01-30
Defence
Student Petr Trtílek během své prezentace pohovořil o teoretických principech spotřeby energie v budovách. Dále popsal pasivní administrativní budovu v Brně, pro kterou byl vypracován průkaz energetické náročnosti. Dále porovnal vypočtenou a naměřenou spotřebu energie. V závěru provedl souhrnné zhodnocení dosažených výsledků. Dále student reagoval na připomínky a dotazy oponenta, kterým byl Ing. Jiří Vrba: 1) Jaké znáte druhy obnovitelných zdrojů? 2) Popište životní cyklus stavebního objektu. Student na položené dotazy odpověděl. Následovaly dotazy členů komise k diplomové práci: Ing. Eva Vítková, Ph.D. - Podrobněji vysvětlete postup hodnocení energetické náročnosti pro konkrétní budovu. doc. Ing. Tomáš Apeltauer, Ph.D. - Podrobněji vysvětlete cíle práce. Jaká jsou Vaše doporučení do budoucna? doc. Ing. Nikol Žižková, Ph.D. - Jaké jsou návrhy na opatření, aby se hodnocená budova dostala na úroveň budov ve skandinávských zemí? Ing. Michal Kriška, Ph.D. - Budou prezentované výsledky práce využitelné správcem hodnocené budovy? doc. Ing. Jaroslav Veselý, CSc. - Jak je to z odpisovými hodnotami v rámci investic do tepelného čerpadla? - Jaká je nejistota měření provedeného v rámci DP? Student na položené dotazy odpověděl, avšak jeho odpovědi vykazovaly značné nedostatky. Na připomínky členů komise reagoval student nepřesvědčivým způsobem a některá navržená řešení dostatečně nezdůvodnil. Práce vykazuje porozumění tématu, zadání je zpracováno neúplně (je zpracován pouze vzorek dat pro jeden rok). Výstup práce neumožňuje meziroční srovnání. Práce neobsahuje podmínky a přínosy uplatnění výsledku. Některé závěry uvedené v závěru DP nejsou podložené.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO