Účinek emergentních mikropolutantů na proces denitrifikace aktivovaným kalem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Diplomová práca Účinok emergených mikropolutantov na proces denitrifikácie aktivovaným kalom je zameraná na konkrétne tri látky. Preskúmavané látky sú atrazín, terbutylazín a sulfametoxazol. Atrazín a terbutylazín sú pesticídy, konkrétne herbicídy. Sulfametoxazol sme vybrali ako bežné antibiotikum. Práca je rozčlenená do 10 kapitol a záver. Je zložená z teoretickej a praktickej časti. Súčasťou teoretickej časti práce je legislatíva, ktorá rieši daný problém s mikropolutantmi. Ďalšou kapitolou je uvedenie do problematiky, kde chceme čitateľa oboznámiť s aktuálnou situáciou. Súčasne sa v práci nachádzajú aj kapitoly emergentné mikropolutanty, denitrifikácia a skúmané látky. Pokiaľ nahliadneme do praktickej časti, ide o kapitoly odber vzorky, vyhodnotenie BATCH testov a vyhodnotenie inhibičných testov. V práci sa nachádzajú aj kapitoly BATCH testy a test inhibície respirácie, ktoré popisujú postupy ako sme postupovali pri uskutočnení daného testu. V prílohe sa nachádzajú protokoly o skúške z laboratória.
Diploma thesis Effect of emergent micropolutants on the denitrification process through activated sludge is focused on three specific substances. The substances under investigation are atrazine, terbutylazine and sulfametaxazole. Atrazine and terbutylazine are pesticides, particularly herbicides. Sulfametaxazole was chosen as a common antibiotic. The thesis is summarized into 10 chapters and conclusion. The work consists essentially of theoretical and practical part. Part of the theoretical part of the thesis is legislation that deals with the matters of the problem with micropolutants. The next chapter is an introduction to the issue, where we want to familiarize the reader with the current situation. There are also chapters on emergent micropolutants, denitrification and investigated substances. If we look at the practical part, there are chapters on sampling, evaluation of BATCH tests and evaluation of inhibition tests. There are also chapters on BATCH tests and respiratory inhibition test, which describe procedures of how we performed this test. Laboratory test reports are included in the Annex.
Description
Citation
MOSNÁ, S. Účinek emergentních mikropolutantů na proces denitrifikace aktivovaným kalem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Vodní hospodářství a vodní stavby
Comittee
prof. Ing. Ján Ilavský, PhD. - předseda, doc. Ing. Jaroslav Raclavský, Ph.D. - místopředseda, Ing. Jana Nováková - tajemník, Ing. Jan Polášek - člen, Ing. Vladimír Habr, Ph.D. - člen, doc. Ing. Milan Látal, CSc. - člen, Ing. Jan Ručka, Ph.D. - člen, doc. Ing. Petr Hluštík, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2020-01-27
Defence
V úvodu obhajoby student přednesl hlavní teze diplomové práce. Byly přečteny posudky vedoucího práce a oponenta. Student zodpověděl připomínky obsažené v posudcích. Diskuze k diplomové práci se zaměřila na téma: Ozázka: Jaké je využití Sulfametaxasazol? Otázka: Jaký je vliv zkoumaných látek na proces denitrifikace? Otázka: Jaký byl celkový počet provedených odběrů vzorků a rozborů? Jaký je minimální počet provedených rozborů pro statistické vyhodnocení? Otázka: Je ve prezentovaných výsledcích zahrnuta i nejistota testů? Otázka: Jak se snižoval obsah kyslíku ve vzorku při testech? Otázka: Kde je podle názorů studentky zdroj zkoumaných pesticidních látek a zkoumaného farmaka v odebraných vzorcích?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO