Hasičská zbrojnice

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Předmětem diplomové práce je vypracování studie a projektové dokumentace pro novostavbu hasičské zbrojnice typu P v Polné. Stavba je navržena na místě původní hasičské zbrojnice, která již byla ve špatném technickém stavu a nevyhovovala novým požadavkům. Zbrojnice se nachází na parcele č. 91/5 s přilehlými č.p. 91/11, 91/10, 91/7, 91/8, 91/9, 91/6, 2684, 2693. Pozemek je mírně svažitý. Objekt je samostatně stojící, částečně podsklepený se třemi nadzemními podlažími. Svislou nosnou konstrukci v suterénu tvoří zdivo ze ztraceného bednění a v nadzemních podlažích vápenopískové zdivo YTONG SILKA. Vodorovné nosné konstrukce jsou navrženy z předpjatých panelů Spiroll. Střecha je navržena jako jednoplášťová plochá se spádovou vrstvou z cementové lité pěny. Objekt se skládá ze dvou částí – administrativně-provozní části a garáže zásahových vozidel s příslušnými sklady. Hlavní vstup a výjezd vozidel je orientován na jihozápad. Administrativa zbrojnice je umístěna ve 3.NP. Prostory pro hasičskou jednotku se nachází v druhém nadzemním podlaží, šatny se sklady oděvů v prvním nadzemním podlaží. V podzemním podlaží je navrženo technické zázemí. Část pro garážová stání automobilů je navržena přes dvě nadzemní podlaží a je ukončena plochou jednoplášťovou střechou. Projektová dokumentace je navržena v souladu s platnými zákony, vyhláškami, předpisy a technickými normami.
Subject of this thesis is elaboration study and project documentation of new firehouse building type P in Polná. New firehouse building is designed instead of the original firehouse, which was in poor technical condition and didn’t meet the new requirements. The firehouse is situated on the plot number 91/5 with adjacent numbers 91/11, 91/10, 91/7, 91/8, 91/9, 91/6, 2684, 2693. The land is slightly sloping. The building is detached, partially basement and with three aboveground floors. The vertical load-bearing structure in the basement consists of masonry from permanent formwork and in the aboveground floors the sand-lime masonry YTONG SILKA. Horizontal load-bearing structures are designed from prestressed panels Spiroll. The roof is designed as single-skin flat roof with a poured cementitious foam layer. Firehouse consists of two parts – administrative-operational part and garage of emergency vehicles with appropriate stores. The main entrance and exit of vehicles are situated southwest. The administrative of firehouse is on the 3rd floor. Fire brigade rooms are on the 2nd floor, locker rooms with clothing stores are on the 1st floor. The technical background is designed on the underground floor. Garage parking space is situated over two floors and is roofed by flat single-skin roof. Project documentation is designed according applicable laws, decrees, regulations and technical standards.
Description
Citation
POSPÍCHAL, L. Hasičská zbrojnice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Pozemní stavby
Comittee
doc.Ing. Miloslav Bagoňa, Ph.D - předseda, doc. Ing. Libor Matějka, CSc., Ph.D., MBA - místopředseda, Ing. Vendula Kvapilová - tajemník, Ing. Jindřich Woytela - tajemník, Ing. Vojtěch Kostiha, Ph.D. - člen, Ing. Radim Kolář, Ph.D. - člen, Ing. arch. Ivana Košíčková, Ph.D. - člen, Ing. Ing. Barbora Nečasová, Ph.D. - člen, Ing. Pavel Příborský - člen,
Date of acceptance
2020-01-27
Defence
Student uvedl svou práci formou prezentace, a to následovně: - Situace stavby, - Lokalita a umístění - Architektonické a konstrukční řešení stavby - Půdorysy dotčeného objektu formou studie - Představení dispozice objektu - Zjednodušené řezy - Pohledy dotčeného objektu - 3D vizualizaci stavby Následně student zodpověděl a objasnil dotazy a připomínky oponenta práce: - spádování pojízdných a pochůzných ploch - detail osazení okna, vysvětlit řešení spádové vrstvy pod oplechováním parapetu - napojení střechy na nosnou stěnu, uchycení xps přířezu pod venkovním parapetem, - ocelová konstrukce pod parapetem, nevýhody navrženého řešení a odůvodnění Student se snažil vcelku velmi dobře reagovat na připomínky oponenta a zdůvodňovat svoje navrhovaná řešení, rovněž na většinu otázek členů komise k předložené práci reagoval velmi dobře.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO