Polyfunkční dům

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Cílem závěrečné práce je vyhotovení projektu pro realizaci novostavby polyfunkčního domu v Brně, městské části Zábrdovice na nároží ulic Příkop a Bratislavská v širším centru města. Objekt je podsklepený. V suterénu je umístněná hromadní garáž. Na přízemí dům obsahuje komerční provoz kavárny, od druhého po čtvrté podlaží nabízí pronajímatelné kancelářské plochy, na nejvyšších podlažích, pátém a ustupujícím šestém podlaží jsou situovány byty lišící se velikostí dispozic od 1+kk po 4+kk. Objekt je založen na bíle vaně a pilotách z prostého betonu. Nosný systém tvoří deskový skelet se skrytými hlavicemi se ztužujícím železobetonovým monolitickým jádrem a dvěma štítovými ztužujícími stěnami. Skelet je vyplňován cihelním zdivem. Zastřešen kombinovanou „duo“ střechou. Hlavní vstup do objektu je umístněný z východní strany podél ulici Příkop. Architektonický výraz objektu je tvořen keramickými obkladovými pásky a rytmem rastru otvorových výplní, které se so stoupajícím podlažím zmenšují.
The objective of the diploma thesis is to design project for the realisation of new a multifunctional building in city of Brno, Zábrdovice on the corner of Příkop and Bratislavská streets in the wider city center. The object with cellar contains a collective garage. On the ground floor there is a café, from the second to the fourth floor offers rentable office space, on the top floors, the fifth and receding sixth floors are situated apartments varying in size from studio to penthouse. The building is based on a white tub and piles of plain concrete. The supporting system consists of a plate skeleton with concealed heads with reinforcing reinforced concrete monolithic core and two gable reinforcing walls. The skeleton is filled with brickwork. Covered by a combined roof. The main entrance to the building is located on the eastern side along Příkop Street. The architectural expression of the building consists of ceramic cladding strips and rhythm of the hole fill pattern, which decrease with the rising floor.
Description
Citation
ŠTĚRBA, M. Polyfunkční dům [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Pozemní stavby
Comittee
doc. Ing. Jaroslav Solař, Ph.D. - předseda, doc. Ing. Milan Vlček, CSc. - místopředseda, Ing. Bc. Aneta Aya Hnízdilová - tajemník, Ing. arch. Aneta Krejsová - tajemník, Ing. Lubor Kalousek, Ph.D. - člen, Ing. Petra Berková, Ph.D. - člen, Ing. Olga Rubinová, Ph.D. - člen, Ing. Ivan Balázs, Ph.D. - člen, Ing. Věra Maceková, CSc. - člen,
Date of acceptance
2020-01-27
Defence
Student odprezentoval svůj projekt polyfunkčního domu v Brně. Součástí prezentace bylo: Lokalita Popis objektu - 6 podlaží, tvar L, Dispozice 1PP - garáž, technická místnost, sklepní kóje 1NP - komerční prostor (kavárna), hygienické zázemí, výrobní část s kuchyní, denní místnost, administrativa s recepcí, hala se schránkami pro byty 2 - 4NP - kanceláře, hygienické zázemí, denní místnost 5 NP - bytové jednotky s balkony či lodžiemi 6 NP - bytové jednotky Konstrukční řešení - monolitický ŽB skelet, vrtané piloty, ztužující betonové jádro, základová monolitická ŽB deska z vodostavebního betonu, suterénní stěny -> bílá vana, keramické zdivo + ETICS minerální vlna, keramické obkladové pásky a silikonová omítka, plochá střecha kombinovaná Vizualizace - ustupující podlaží, rastr oken, zmenšující se gradující okna Otázky a připomínky oponenta: Návrh odstavných stání s výjezdem na velmi frekventovanou komunikaci Příkop v blízkosti křižovatky s Bratislavskou Způsob realizace založení stavby při hloubce základové spáry až 4 m pod úrovní terénu, u dvou velmi zatížených přiléhajících komunikací provozem při svislých stěnách výkopové jámy, při vrstvě navážky 3,8 m Způsob použití pažin ve výkresu detailu Návrh vstupního prostoru - příchod hostů, recepce Zdůvodnění návrhu dvou neoznačených prostorů (šachet?) u výtahů Návrh WC a předsíňky Účel umístění vnější okenní paropropustné fólie v detailu Zdůvodnění tloušťky omítky 33 mm v detailu Spojení pilotů se základovou deskou Vhodnost návrhu úpravy stěn cem. adhezním můstkem, vrstvou vápenocementové omítky 15 mm a malbou v podzemních garážích Návrh vrstev úpravy mezi chodníkovým obrubníkem a soklem Tepelný most u konstrukce navržené na stupni pod dveřmi a vstupem na terasu v porovnání s množstvím tepelněizolačních vrstev ve skladbě S1 Vhodnost umístění odpadního potrubí dešťové kanalizace v místnosti číslo 128 Úprava vyspádování ploché střechy na ploše vyznačené v okolí střešních vpustí Hodnocení: D - Na připomínky oponenta reagoval student přijatelným způsobem, na otázky položené členy komise k předložené práci odpovídal poněkud nejistě, některé z nich nebyl schopen zodpovědět zcela uspokojivě.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO