Využití polymerů do konstrukcí vozovek pozemních komunikací

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Diplomová práce se zabývá možností využití recyklovaných polymerů do asfaltových směsí. V teoretické části práce je přiblížena celosvětová problematika s plastovými odpady, včetně zkušeností zahraničních zemí, kde je již tato technologie zavedena a používá se. Praktická část je věnována návrhu využití recyklovaného plastu do asfaltové směsi, popisu použitých laboratorních zkoušek a samotnému zhodnocení vlivu nízkohustotního polymeru (LDPE) na asfaltovou směs typu AC. V laboratoři proběhly zkoušky pevnosti v příčném tahu, zkoušky na odolnost vůči vodě a stanovení modulů tuhosti (E). Výstupem této práce je vyhodnocení naměřených hodnot, zpracování výsledků a jejich interpretace v závislosti k možnému použití této technologie v ČR.
The diploma thesis deals with the use of recycled polymers in asphalt mixtures. In the theoretical part of the thesis there is discussed the global issue of plastic waste including the experience of foreign countries, where this technology has already been introducted and used. The practical part is devoted to the proposal of using recycled plastic in asphalt mixture, description of used laboratory tests and the evaluating the effect of low-density polyethylen (LDPE) on the asphalt mixture type AC. There were performed tensile strenght tests, water resistant tests and stiffness modulus tests in the laboratory (E). The output of this work is an evaluation of measured values, processing of results and their interpretation depending on the possible use of this technology in Czech republic.
Description
Citation
KLUSKOVÁ, J. Využití polymerů do konstrukcí vozovek pozemních komunikací [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukce a dopravní stavby
Comittee
doc. Ing. Dušan Stehlík, Ph.D. - předseda, doc. Ing. Jan Pavlíček, CSc. - místopředseda, Ing. Jiří Sachr - tajemník, Ing. Radek Komenda - člen, Ing. Radka Matuszková - člen, Ing. Martin Novák - člen,
Date of acceptance
2020-01-28
Defence
Diplomantka si připravila prezentaci na dobré grafické úrovni, ve které si nachystala představení své diplomové práce. Studentka se vyjadřovala dostatečně dobře a přinesla si k obhajobě vzorky zkušebních těles použitých při diplomové práci pro ukázku zkušební komisi. Byly přečteny posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Otázky oponenta: Otázka č. 1: Odpověď: Diplomantka na první dotaz oponenta odpověděla. Doplňující otázka: Nebyl by problém přimíchávání polymeru v průmyslových obalovnách v potřebném množství do asfaltových směsí? Diplomantka na dotaz nejistě a nejednoznačně odpověděla. Otázka č. 2: Odpověď: Diplomantka na druhou otázku oponenta odpověděla, ale odpověď byla založena na doměnkách a nebyla založena na reálných datech. Studentka tedy odpověděla pouze částečně, kdy odpověď byla odborně doplněna místopředsedou zkušební komise. Dotazy k diplomové práci: Co si můžeme představit pod LDPE? Z čeho vzniká? Diplomantka odpověděla. Jsou uvazované 2% LDPE hmotnostní nebo objemové? Studentka byla velmi nejistá, ale nakonec odpověděla. Uvažovala jste nad enviromentálním dopadem používání plastů v prostředí? Diplomantka částečně odpověděla. Proč je používání LDPE do vozovek v Indii povinné? Diplomantka odpověděla. Poznámka Zkušební komise vzala na vědomí a akceptovala to, že do elektronické podoby práce nebylo vloženo celé zadání diplomové práce.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO