Akustické emise budov

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Diplomová práce se zabývá problematikou akustiky s hlavním zaměřením na akustické emise budov. První část práce má za úkol přiblížit čtenáři oblast akustiky jako celku. Dozví se základní pojmy, veličiny a vztahy, které v akustice existují. V druhé části se již konkrétně zaměřuji na zdroje hluku v budovách a jejich blízkém okolí, jaký může mít nadměrný hluk vliv na zdraví, jaké normy musí být splňovány a jak se dá nadměrnému hluku bránit. Poslední část práce je věnování praktickému měření v terénu, které je zaměřeno na skutečné zdroje hluku na území města Brna. Cílem tohoto měření je porovnat hluk vytvářený budovami s ostatními hluky v městském prostředí.
The diploma thesis deals with acoustics with the main focus on acoustic emissions of buildings. The first part of the thesis aims to familiarize the reader with the field of acoustics as a whole. They will learn the basic concepts, quantities and relations that exist in acoustics. In the second part I focus specifically on the sources of noise in buildings and their surroundings, how can excessive noise affect health, what standards must be met and how to prevent excessive noise. The last part is devoted to practical measurements in the field, which is focused on real sources of noise in the city of Brno. The aim of this measurement is to compare the noise generated by buildings with other noises in the urban environment.
Description
Citation
SMAŽINKA, J. Akustické emise budov [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Městské inženýrství
Comittee
Doc. Ing. Zita Prostějovská, Ph.D. - předseda, doc. Mgr. Tomáš Apeltauer, Ph.D. - místopředseda, Ing. Tereza Komárková, Ph.D. - tajemník, Ing. Eva Hyánková, Ph.D. - člen, Ing. Radka Matuszková - člen, Ing. Eva Vítková, Ph.D. - člen, Ing. Radim Kolář, Ph.D. - člen, Ing. Jakub Vrána, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2020-01-30
Defence
Student Josef Smažinka během své prezentace o diplomové práci na téma Akustické emise budov pohovořil o hluku, hlukových emisích. Dále pohovořil o chráněných vnitřních a vnějších prostorech, o šíření hluku uvnitř budov. Následoval popis vlastních měření. Poté byly položeny dotazy oponenta diplomové práce Ing. Pavla Uhera, Ph.D.: 1. Klesá akustický tlak měřený na jednotlivých staveništích se čtvercem vzdáleností, nebo v měření figurují i další vlivy? 2. Je možné z měření vyvodit nějaké opatření/doporučení pro provozovatele? 3. Je v dnešní době možné nějak efektivně snížit hluk ve městech a poblíž silnic vyšších tříd? Následovaly dotazy členů komise: Ing. Petr Blasinski, Ph.D. Závisí akustický tlak na směrovosti? Ing. Richard Svoboda, Ph.D. Lze efektivně snížit hluk pomocí Vámi vybraných metod? Ing. Radim Kolář, Ph.D. U měření - kondenzační jednotky máte graf rozdělení bez dopravy a s dopravou, jak jste toho docílil? Jak zjistíte hluk na pozadí? Dělal jste i hlukové studie? Ing. Richard Svoboda, Ph.D. Přijdou Vám vámi zvolené lokality vhodné? Doc. Ing. František Kuda, CSc. Kdybyste jako osoba měl pocit, že jste příliš obtěžován zvukem, kam byste se obrátil? Otázky byly částečně zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO