Modelování vývoje hodnoty středního stavebního závodu v reálné konkurenci ČR

Abstract
Dizertační práce je zpracována k tématu „Modelování vývoje hodnoty středního stavebního závodu v reálné konkurenci ČR“. V úvodu dizertační práce je vymezen vztah zvoleného tématu k oboru soudního inženýrství a zpracován přehled o současném stavu řešené problematiky. Dále jsou zde uvedeny cíle dizertační práce, a to včetně formulace problému. Dizertační práce obsahuje základní data o sledovaném středním stavebním závodu regionálního významu a jeho konkurenčních stavebních závodech. U všech závodů je provedeno majetkové ocenění stanovením substanční hodnoty a výnosové ocenění metodou DCF entity. Součástí dizertační práce je navržení jednoduchého znaleckého standardu obsahujícího metodická doporučení při stanovení hodnoty stavebního závodu regionálního významu. Toto je zásadním přínosem dizertační práce pro obor Soudní inženýrství, jehož výchozím zjištěním jsou praktické poznatky a zkušenosti s chováním středních stavebních závodů v období finanční krize.
The dissertation thesis is elaborated to the theme “The Modelling of The Development of The Middle-Size Building Enterprise Value in The Real Competition of The Czech Republic“. In the introduction of the dissertation thesis, a relation of the chosen theme to the branch of Forensic Engineering is defined and a survey about a contemporary state of the solved problems is elaborated. Further on, the objectives of the dissertation thesis are stated there namely including a formulation of a problem. The dissertation thesis contains the basic data about the examined middle-size building enterprise of a regional significance and its competitive building enterprises. At all enterprises, a property evaluation by an assessment of a substantial value and a returns’ evaluation by a method DCF Entity are carried out. The component of the dissertation thesis is a proposal of a simple expert standard containing methodical recommendations at an assessment of a value of a building enterprise of a regional significance. This is the essential contribution of the dissertation thesis for the branch Forensic Engineering whose starting ascertainments are practical pieces of knowledge and experience with the behaviours of the middle-size building enterprises in a period of a financial crisis.
Description
Citation
KŘÍŽOVSKÁ, E. Modelování vývoje hodnoty středního stavebního závodu v reálné konkurenci ČR [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Soudní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Leonard Hobst, CSc. (předseda) doc. Ing. Jana Korytárová, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Libor Matějka, CSc. Ph.D., MBA (člen) doc. Ing. Vít Hromádka, Ph.D. (člen) doc. Ing. et Ing. Martin Cupal, Ph.D. et Ph.D. (člen) doc. Ing. Zuzana Chodasová, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Pánik, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-02-11
Defence
Předseda komise představil doktorandku Ing. et Ing. Elišku Křížovskou dle předloženého životopisu, její publikace i zahraniční stáže. Studentka zpracovala téma dizertační práce „Modelování vývoje hodnoty středního stavebního závodu v reálné konkurenci ČR“. Ve své prezentaci představila doktorandka podstatné výsledky dizertační práce. Školitel doktorandky přečetl hodnocení studentky za celý průběh studia. Oba oponenti přečetli své posudky na dizertační práci. Oba posudky měly kladné hodnocení a doporučovaly dizertační práci k obhajobě. Doktorandka zodpověděla všechny otázky obsažené v posudcích. Poté se rozproudila diskuze, přičemž Ing. et Ing. Křížovská zodpověděla rovněž dotazy z této diskuze vzešlé. Konkrétní dotazy jsou obsaženy na přiložených lístcích, které se archivují. Doktorandka úspěšně obhájila svoji dizertační práci. Přínos doktorandky spočívá pro řešený obor v poměrně unikátním využití teorii systému a ekonomického experimentu při řešení důležitého tématu českého stavebnictví v podobě chování stavebních závodů v podmínkách nejistoty související s dílčími fázemi hospodářského cyklu. Vzhledem k podrobně zpracovanému ekonomickému experimentu a následným přesným výpočtům a interpretovaným závěrům může disertační práce sloužit i jako vhodný vzor pro oceňovací praxi. Dizertační práce klade značný důraz na problematiku oceňování podniku, což je velmi důležitou znaleckou činností. Práce využívá některé postupy pro daný obor poměrně originálním způsobem, což může vést ke generování dalších témat v oblasti zkoumání. Vzhledem k vzorné systematizaci celé práce a její logické a čitelné struktuře lze předloženou disertační práci považovat za vhodný podklad pro výuku v oboru Soudní inženýrství.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO