Metoda borcení časové osy v oblasti biosignálů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Metoda borcení časové osy (dynamic time warping) je jedna z moderních vědeckých metod, přispívajících k optimalizaci analýzy a vyhodnocování křivek různých procesů. Část bakalářské práce je věnována tématu vzniku a procesu biologických signálů, zejména elektrokardiogramu a jeho hodnocení. Dále je diskutována metoda borcení časové osy a na základě reálných datových podkladů experimentálně odzkoušena při hodnocení elektrokardiogramu. Jsou uvedeny omezení funkce DTW a navržen program s názvem EKG diagnose, který využívá programovacího prostředí Matlab a je použit jako systém hledající charakteristické změny v elektrokardiogramu v průběhu experimentu na zvířecím srdci.
The Method of dynamic time warping is one of the modern scientific methods. It can be used for optimalization of analysis and classification of diagrams with biological signals. One part of the bachelor's thesis is to witness the generation of a biological process while studying the electrocardiogram and ECG classifications. The final part of the thesis is the discussion of the dynamic time warping and using these methods on a real data base of ECG signals from an experiment on an animal heart. This thesis mentions the function of DTW and also discusses a self-designed program for ECG diagnosing. This program, entitled ECG diagnose, is used for characterizing changes of the ECG signals during experiments performed on animal hearts.
Description
Citation
BRUS, L. Metoda borcení časové osy v oblasti biosignálů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Dr. Ing. Zbyněk Raida (předseda) doc. Ing. Jiří Šebesta, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jana Kolářová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Petržela, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jaroslav Láčík, Ph.D. (člen) Ing. Josef Halámek, CSc. (člen) Ing. Petr Šmíd, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-16
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své bakalářské práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO