DŮM NA HRANĚ - Valašské Meziříčí, ulice Sokolská

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Urbanistické řešení vycházelo ze základního kompozičního předpokladu, kterým bylo doplnění prostorové a funkční skladby části městského bloku. Při hledání konceptu pro urbanistický návrh byl brán zřetel na měřítko města, historické centrum, okolní objekty a především na daný pozemek a jeho charakter. Tvar parcely, respektování výškových úrovní okolních domů, orientace ke světovým stranám a především funkční využití území, jsou hlavní faktory ovlivňující návrh objektu. Vzhledem ke snaze odklonit dopravu z centra města, je řešen vjezd do podzemních garáží i veškeré zásobování z ulice Sokolská. Řešený objekt je členěn na horizontální hmotu jednopodlažního komerčního parteru, vloženou pod trojici bytových domů vynášených sloupy. Narůstání hmoty směrem k západu reaguje na výškovou členitost okolní zástavby. Vzájemným posunutím horizontální hmoty parteru ve střední části vznikají dva dvory. Jeden orientovaný směrem k historickému centru - zde se nachází obchody, služby, kavárna a vstupy do bytových domů. Druhý dvůr je čistě provozní, technický - nachází se zde vjezd do podzemních garáží, zásobování, technické zázemí komerčních prostor a bytových domů. Snahou bylo vytvoření jednoduchého a funkčního řešení, jak po stránce provozní, tak i z hlediska estetického. Jedním z hlavních cílů bylo řešení komfortních pokojů a pohodlného bydlení, s dostatkem denního světla. Pravidelná hmota i rastr fasády bytových domů, který je vertikálně členěn obkladem ze sklocementových desek, přispívá k uspořádanějšímu urbanistickému vývoji města.
Urban solutions originated from a basic composition assumption, which was to complete spatial and functional architecture of a city block. When searching for a concept of urban design, it has been taken into account the scale of the city, the historic center, the surrounding objects, and especially the land and its character. The shape of the plot, respecting the height level of the surrounding buildings, orientation to the cardinal directions and functional land use, are the main factors influencing the design of the object. Due to efforts to divert traffic from the city center, the entrance to the underground garage and all supplies are from the street Sokolská. The designed objet is divided into horizontal mass one-floor commercial parterre, inserted under three apartment houses brought up by columns. The accretion of matter towards the west responds to the topography of the surrounding buildings. By the mutual shifting of the horizontal parterre mass in the middle part, a two yards form. One oriented towards the historical center - there are shops, services, cafe and entrances to apartment houses. The second yard is purely operational, technical - there is also the entrance to underground garage, supply, technical support of commercial space and apartment houses. The aim was to create a simple and functional solution, both from the operational point of view as well as from the aesthetical. One of the main objectives was to create comfortable rooms and living with plenty of daylight. Regular mass and grid of the facade of the apartment houses, which is vertically divided by garnish from glass cement plates contributes to more orderly urban development of the city.
Description
Citation
CYRNEROVÁ, J. DŮM NA HRANĚ - Valašské Meziříčí, ulice Sokolská [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
Ing. arch. Marek Štěpán (předseda) doc. Ing. arch. Dagmar Glosová, CSc. (člen) prof. Ing. arch. Jan Koutný, CSc. (člen) doc. Ing. Zdenka Lhotáková, CSc. (člen) Ing. arch. Robert Sedlák (člen)
Date of acceptance
2012-05-21
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO